Депутатите влязоха в спор заради изказванията на вицепремиера Валери Симеонов, цитирани в печата

Снимка: БГНЕС

В днешния ден, определен само за парламентарен контрол, депутатите влязоха в спор заради изказванията на вицепремиера Валери Симеонов, цитирани в печата. В декларация от БСП посочиха, че обществото не е получило извинение за поведението на Симеонов и други служители, чиито снимки в интернет са предизвикали негативни настроения. От ГЕРБ също отговориха с декларация.

Спорът между БСП и ГЕРБ започна след декларация на Корнелия Нинова, в която се посочва разликата в законодателната програма на двете партии, дадените преди изборите и изпълнени след тях обещания. Нинова разкритикува и кадрите на ГЕРБ, като даде примери с последните случаи на хитлеристка риторика, поиска обяснение от Европейската народна партия, политическия партньор на ГЕРБ в Европейския съюз, дали смята партията на Борисов за демократична. Нинова обвини ЕНП в двойни стандарти при оценката за ситуацията с хитлеристката риторика на вицепремиера Валери Симеонов:

Много представители вече на уж европейското правителство в България правят хитлеристки знаци, снимат се и ги публикуват и се гордеят с това.

Антон Тодоров от ГЕРБ посочи престъпленията, извършени по време на комунизма и прехода в отговор на декларацията на Нинова:

Ако в България имаше съд, тя отдавна трябваше да бъде на място хладно, на място тъмно.

Цветан Цветанов осъди тона на Нинова и допълни, че по този начин се руши доверието към българския парламент:

Искате постоянно да рушите доверието на българския парламент.

Волен Сидеров от "Обединените патриоти" защити вицепремиера Валери Симеонов. Сидеров обясни, че атаките срещу Симеонов и представители на властта са, защото правителството е започнало да работи:

Искате да изкарате някой нацист? Много добре знаете, че не е такъв. Това да се развее пред Европа, за да се стресне някой и да каже: "Ей, вижте с какви хора управляват". ГЕРБ управляват с хора, които са доказали, че през всички битки минават.

Още от категорията
Мария Габриел

Мария Габриел: България се отличава с висок брой на жените в сферата на информационните и комуникационните технологии

България се отличава с изключително висок брой на жените, не само в информационните и комуникационните технологии, но и в областта на медиите, където заедно с Швеция сме първите две държави в Европа. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел в интервю за предаването „Преди всички“ по повод на днешната конференция..

публикувано на 19.06.18 в 09:49
Еманюел Макрон и Ангела Меркел

Миграционната политика измести реформата в еврозоната от дневния ред на Париж и Берлин

На съвместно заседание на правителствата на Франция и Германия днес двете страни ще търсят сближаване на позициите си по редица въпроси от европейския дневен ред преди срещата на върха на ЕС в края на месеца. След постигнатия вчера временен компромис в германското правителство по миграционната политика акцентът в разговорите днес между Париж и..

публикувано на 19.06.18 в 09:00
Моника Маковей

Маковей: Текстове в директивата за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика

Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет, заяви в интервю за „Хоризонт“ евродепутатът Моника Маковей. Документът трябва да бъде разгледан днес и гласуван от правната комисия на Европарламента. В гласуването, което се определя като..

публикувано на 19.06.18 в 08:51

Парламентът на Македония обсъжда договора с Гърция за решаване на спора за името

След ратификацията от правителството на подписания в неделя договор за решаване на спора за името между Атина и Скопие днес македонският парламент ще обсъди документа и ще го подложи на гласуване. За приемането на проектозакона е нужно обикновено мнозинство - т.е. повече от половината присъстващи депутати. Това означава, че биха могли да..

публикувано на 19.06.18 в 08:27
Франс Тимерманс

Франс Тимерманс участва във форум за икономическото сближаване на страните от ЕС в София

Политиките по икономическото сближаване на държавите от Европейския съюз ще бъдат обсъдени днес във втория ден от Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на държавите от Европейския съюз, наречена КОСАК. В заседанието ще участва и първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. В основата..

публикувано на 19.06.18 в 08:22

Започва обсъждането на проектозакона за личната помощ за хората с увреждания

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще обсъди внесения от омбудсмана Мая Манолова проект на Закон за личната помощ. В заседанието ще участват и ръководствата на национално представителните организации на бизнеса и синдикатите и родителите на деца и младежи с увреждания, след чиито протести се стигна до подготвянето на..

публикувано на 19.06.18 в 08:01

Пентагонът потвърди, че американско-южнокорейските военни маневри са отменени

Пентагонът потвърди официално, че американско-южнокорейските военни маневри, насрочени за август, са отменени, както обяви миналата седмица президентът Доналд Тръмп, предаде Франс прес. Говорителката на Пентагона Дейна Уайт уточни, че американските въоръжени сили, съгласувано със своя съюзник Южна Корея, са прекратили всякаква подготовка за..

публикувано на 19.06.18 в 04:01