Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо свиване на излишъка по текущата сметка на еврозоната през март от рекордния февруарски връх

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви слабо през март, но остава недалеч от рекордния исторически връх, достигнат през февруари, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се понижи до 34,1 млрд. евро от рекорден за еврозоната излишък от 37,8 млрд. евро, постигнат месец по-рано (лека низходяща ревизия от предишна оценка за излишък в размер на 37,9 млрд. евро).

В същото време обаче излишъкът по текущата сметка на сезонно некоригирана база нарасна силно през март до 44,8 млрд. евро от 27,8 млрд. евро през февруари (ревизия от 27,9 млрд. евро) благодарение на солидно увеличаване на позитивния баланс в сферата на услугите при слабо понижение на излишъка при търговията със стоки.

Видимият търговски излишък се сви леко до 29,0 млрд. евро от 29,4 млрд. евро през февруари, докато излишъкът при търговията с услуги нарасна силно до 11,6 млрд. евро от 10,2 млрд. евро месец по-рано.

Трябва да се има предвид, че балансът по текущата сметка е важно мерило за международната финансова позиция на европейската икономика. Позитивен баланс означава, че еврозоната е нетен кредитор на останалия свят, докато отрицателен баланс по текущата сметка означава, че регионът е нетен кредитополучател.

Сумарните данни за 12-те месеца до края на март 2017 година показват, че излишъкът по текущата сметка в еврозоната е нараснал до 3,4% от общия БВП на 19-те страни - членки спрямо 3,3% от БВП за същия период година по-рано.

ЕЦБ представи и данни, показващи че през март комбинираните преки и портфейлни инвестиции в еврозоната отчитат нетни придобивания на активи в размер на 75 млрд. евро и нетни приходи от пасиви в размер на 32 млрд. евро.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!