Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София в Нощта на музеите

На 20 май София става част от Европейската нощ на музеите. Редица столични музеи и галерии се включват в инициативата с различни предложения и събития.

Националният исторически музей е подготвил разнообразна програма със събития за всякакви възрасти. Освен постоянната експозиция, има нови експонати, посветени на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски. Подготвена е и нова експозиция със старопечатни книги и икони, изобразяващи Светите братя Кирил и Методий. И една необичайна изложба - "Скрито покрито - бельото на българката в началото на XX век". Ще има изпълнения и на певчески групи с автентични носии на повече от век.


Входът е свободен във Военноисторическия музей.за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните изложби „Войната, в която не можехме да не участваме", посветена на Втората световна война, и „Идоли или идеали“, посветена на 140-ата годишнина от Априлското въстание.

Фантастични герои ще бродят из Националния етнографски музей в "Нощта на музеите". В тях ще се превъплътят известни български косплейъри. Посетителите ще могат да участват в конкурс за най-интересно селфи с фантастичен герой.

Музеят за история на София ще предложи на посетителите си ретро фото, запознаване с екипа на музея, концерти електронна и старинна музика, изложба за Харалампи Тачев и други инициативи. 

Националната галерия - Двореца предлага изложбите "Иван Мърквичка и новата българска живопис", "Станислав Памукчиев – ретроспекция", както и филми на Стефан Джамбазов за художниците Иван Русев и Станислав Памукчиев.

В Националния политехнически музей може да присъствате на изпълненията на незрящата изпълнителка на българска народна музика Божидара Велчева и на мъжкия вокален камерен ансамбъл Vox Orphikus. След 20 часа ще се проведе ателие „Рисуване със светлина“, а през цялата вечер ще работи благотворителен базар „За повече деца на България“ , организиран от Фондация „Искам бебе“.

Програма на Европейската нощ на музеите - 2017
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени