Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима българи с престижни награди в конкурса "Дебют Берлин 2017"

Камерната зала на Берлинската филхармония
Снимка: berliner-philharmoniker.de

Стилиян Киров спечели първа награда в категория "Дирижиране", а Надежда Цанова - пиано и Лия Петрова - цигулка бяха отличени с трета награда в своите специалности на Втория международен концертен конкурс "Дебют Берлин 2017".

Състезанието има за цел да даде шанс на млади таланти, като подкрепи концертната им кариера и популяризира дейността им. Наградените в петте различни категории: цигулка, виолончело, пиано, дирижиране и композиция получават възможността да свирят в легендарната камерна зала на Берлинската филхармония, тази година в партньорство с Германския национален оркестър. Наградите бяха определени от пет различни журита. Председатели на журитата в категориите с българско участие бяха съответно диригентът Михаил Юровски, пианистът Виталий Самошко и цигуларката Наталия Пришепенко.

Церемонията по награждаването на победителите в конкурса "Дебют Берлин 2017" ще бъде на 2 юни в камерната зала на Берлинската филхармония. Стилиян Киров и Иван Нуньо Гереро (носител на втора награда) ще дирижират Германския национален оркестър, а солисти ще бъдат носителите на първи награди при инструменталистите: Михали Береч - пиано, Елинор д`Мелон - цигулка и Каролина Йоман - виолончело. Българският диригент ще представи и творбата на победителя при композиторите - Иджи Уан.

Стилиян Киров живее и работи в САЩ. Наскоро той получи ново назначение - като музикален директор на Илинойската филхармония. Той ръководи още Symphony in C в Ню Джърси и Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд в Калифорния.

Надежда Цанова наскоро спечели Гран при на конкурса "Музиката и земята" в София, в дуо с тромпетиста Петър Македонски. Заедно пожънаха успех и с изпълнението на Концерт за пиано и оркестър №1 от Шостакович в зала "България" на 15 май като солисти на Нов симфоничен оркестър под диригентството на Герган Ценов. През юли й предстои участие в специалния Пиано ден в рамките на фестивала "Дни на класиката в Балчик".

Лия Петрова спечели престижния международен конкурс "Карл Нилсен 2016" и има много престижни концертни участия по световните сцени - в края на миналата година направи и турне в Япония с камерния ансамбъл "Софийски солисти". В момента е в подготовка неин самостоятелен компактдиск, а на 27 май ще свири в зала "България" като част от проекта "Жените в музиката" на диригентката Любка Биаджони и нейния оркестър "София Симфоникс".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!