Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските акции в края на една негативна за борсите седмица

В петък европейските акции поскъпват предпазливо, парирайки част от загубите през предходните две сесии на търговия, но въпреки това борсите на Стария континент са на път да приключат със седмични загуби за пръв път от около месец насам на фона на политическото напрежение около президента на САЩ Доналд Тръмп.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,55%, заличавайки напълно спада от четвъртък с 0,5%, но вероятно ще отбележи понижение от около 1,2% за отминаващата седмица - първо седмично понижение от близо месец насам и най-голям подобен спад от началото на ноември 2016-а година. Този очакван седмичен спад е в резултат на трусовете, на които бяха подложени глобалните финансови пазари след серия политически скандали с американския президент. Пикът на тези скандали беше в сряда, когато излезе информация, че Тръмп е поискал преди време от шефа на ФБР Джейм Корни (преди изненадващо да го уволни през миналата седмица) да спре разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, подал своята оставка през февруари, след като стана ясно, че е обсъждал американските санкции срещу Русия с руския посланик във Вашингтон.

Глобалните инвеститори се опасяват, че "кръговата отбрана", която започва да заема Тръмп, ще изостави на заден план и далеч във времето поетите от него по време на предизборната кампания ангажименти за стимулиране на икономическия растеж на САЩ посредством мащабна реформа за намаляване на данъците и държавни разходи за инвестиции в инфраструктура за над 1 трлн. долара. В същото време те започват да се тревожат и от реалната възможност за процедура по импийчмънт на американския президент, като някои британски букмейкърски къщи вече оценяват тази вероятност на над 50 на сто.

Днешното възходящо движение на европейските борси се дължи отчасти на снощна стабилизация на пазарите на акции на "Уолстрийт" след доста "кървавата" търговия в сряда, когато и трите основни американски фондови индекса се сринаха с около и над 2 на сто. В края на търговията в четвъртък обаче индексът DJIA приключи с повишение от 0,27%, широкият индекс S&P500 - с 0,37%, а технологичният индекс Nasdaq нарасна с 0,73%, но след като ден по-рано загуби цели 2,57% от стойността си.

Този позитивен финал на вчерашната търговия на "Уолстрийт" допринася за оцветяването в зелено на европейските борси в петък, като немският фондов индекс DAX се повишава с 0,34%, френският индекс CAC40 - с 0,62% и британският FTSE100 - с 0,53%.

Подкрепа за днешното частично възстановяване на инвеститорския "риск апетит" оказва и задълбочаващото се за трета поредна сесия поскъпване на петрола преди ключовата среща на ОПЕК през следващата седмица (на 25-и май), като фючърсите на американския лек суров петрол и на петрола сорт брент нараства в петък с около процент към близо едномесечни върхове съответно от 50,07 долара и от 53,30 долара за барел.

В същото време европейските капиталови пазари приветстват и новината от късно снощи, че парламентът на Гърция успя да одобри последния пакет от реформи и строги икономии, включващ съкращаване на пенсии и повишаване на данъци, за който властите в Атина се договориха с международните кредитори преди време. Чрез този акт изглежда е преодоляно последното по-важно препятствие преди планираната за началото на следващата седмица (на 22-ри май) среща на Еврогрупата, на която се очаква финансовите министри от еврозоната да одобрят отпускането на замразения от много време насам пореден транш от помощта за Гърция. Това свежо финансиране е крайно необходимо с оглед на предстоящия през юли падеж на гръцки дълг за около 7,5 млрд. евро.

Въпреки днешното предпазливо повишение на фондовите борси, инвеститорите остават притеснени относно по-нататъшните развития на политическото напрежение около Доналд Тръмп и администрацията на Белия дом. Те обаче не могат да игнорират факта, че в последно време голяма част от европейските компании представиха доста по-добри от очакваното финансови резултати през първото тримесечие на годината. От представените досега финансови отчети на около 80% от европейските компании, цели 65% от тези отчети се оказаха по-добри от прогнозите. Според банката JP Morgan, осреднената печалба на европейските фирми се е повишила с 23% през първите три месеца на годината, докато техните продажби са нараснали с 10 на сто, като това представляват най-добри финансови резултати от шест до седем години и би трябвало да окажат позитивно влияние върху пазарите на акции на Стария континент.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!