Нашествие от скакалци предизвика извънредно положение на гръцки остров

Снимка: архив

На малкия гръцки остров в Бяло море Агиос Ефстратиос е обявено извънредно положение заради нашествие на скакалци, предаде Би Би Си. На острова живеят около 200 души, които разчитат на земеделие и риболов. Нашествието на скакалци е хроничен проблем.

Член на местната администрация заяви пред Би Би Си, че овцете гладуват, тъй като голяма част от растителния живот е изядена от рояците скакалци. Студенти от Атина са обработили острова с пестициди. Проблемът обаче остава, тъй като те не са могли да достигнат навсякъде. Обикновено до юли-август скакалците изчезват, но отново се връщат.

Агиос Ефстратиос е част от екологичната мрежа на ЕС "Натура 2000", тъй като на острова има рядко срещани видове на флората и фауната. Обмисля се компенсация на населението на острова под формата на данъчно облекчение.


Още от категорията

Акценти от чуждестранния печат

Насроченото за четвъртък заседание на Еврогрупата, което трябва да вземе решение за облекчаване на гръцкия дълг, е сред темите, на които гръцкият печат отделя внимание. Топката е в полето на кредиторите, пише "Катимерини" на първата си страница. Изданието припомня, че Гърция е близо до изпълнението на предварителните им условия за успешно..

публикувано на 19.06.18 в 09:58

Хасковлийка, ухапана от бездомно куче, осъди общината

Жена от Хасково осъди местната община заради ухапване от бездомно куче. Инцидентът е от февруари тази година, а община Хасково трябва да заплати обезщетение на пострадалата от 1 400 лева, постанови съдът. Приютът за бездомни кучета в Хасково трябваше да бъде завършен миналата година, но се бави заради различни административни процедури.

публикувано на 19.06.18 в 09:56

"Фронтекс": От целия ЕС в Гърция са пристигнали най-много мигранти за петте месеца на годината

Гърция е страната в Европейския съюз, в която са пристигнали най-много мигранти за петте месеца на годината, отчете европейската агенция за охрана на границите "Фронтекс". По данни на агенцията, за този период в Италия са пристигнали със 77 на сто по-малко мигранти, а в Германия подадените молби за убежище са със 70 процента по-малко. В целия..

обновено на 19.06.18 в 09:52
Д-р Марта Ортова

Ако не се лекува, циститът може да рецидивира и да доведе до нежелани усложнения

Циститът има по-голяма честота през летния сезон. Причина за това е прегряването на организма, обилното изпотяване и загубата на течности, както и концентриране на урината, което създава условия за колонизиране на пикочните пътища   с бактерии. От друга страна има възможност за преохлаждане – било от близостта до климатик, било от къпане в..

публикувано на 19.06.18 в 09:50

Онова, което трябва да знаем за ранното детско развитие

В месеца на детето УНИЦЕФ в България започна кампания за ранно детско развитие под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“, която помага на родителите с насоки как да дадат най-доброто начало за детето си. Какви са предизвикателствата пред родителите у нас, какво всъщност означава понятието „ранно детско развитие“ и защо според едно ново изследване..

публикувано на 19.06.18 в 09:34

Враца домакинства фестивала на военните духови оркестри

Враца ще е домакин на две ежегодни културни прояви на Сухопътните войски. Това са фестивал на духовите оркестри и преглед на любителското художествено творчество за тази година. Духовите формации към командването и поделения на Сухопътните войски в Стара Загора, Карлово, Сливен и Белене ще участват във фестивала на военните оркестри, който ще..

публикувано на 19.06.18 в 09:24

На 21 юни служителите на НИМХ излизат на протест

От 9 юли НИМХ може да преустанови изпълнението на националните си и международни задължения поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще продължават да бъдат изпълнявани само дейностите, свързани с научни изследвания. Това ще стане в случай, че не бъдат изпълнени исканията на метеоролозите, описани в две точки на сайта – първата е..

публикувано на 19.06.18 в 09:11