Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови гледни точки, прочити и тълкувания в "Български исторически четения 2017"

Националният природонаучен музей в София ще бъде домакин на "Български исторически четения 2017", в които участват 20 изследователи от София, Варна и Стара Загора.

По този повод специални гости в предаването „Ритъмът на столицата“ са Анатоли Радев, Дария Василева, Петко Атанасов Таня Доганова- Христова, с които говорим за Български исторически четения, които дават своя принос за намиране отговорите на спорните въпроси в съвременната българска историография.

Днес от 18 часа в зала „Левентис“ на музея ще бъде представен първият отпечатан сборник на тема „Богатството на българското християнство“ от проведените четения през миналата година.

Цялостната програма на събитието е под наслов „Писания и предания в българската история“ и започва на 20 май от 10 часа в същата зала. Входът е свободен.

Темата „Писания и предания в българската история“ определя посоката за избор на водещите мотиви, осигурява възможност за участие на специалисти от различни области на познанието, както и разгъва по-широк спектър от разработки на авторите.

„Идеята за провеждането на тези четения е много стара и включва  енергията на всички тези хора, които през годините са се опитвали да доразгадаят нашето минало, нашите характери и по този начин да изградим едни силни днешни характери и една силна съвременна държава“,  посочи Петко Атанасов.

„Форумът е широко отворен за участие на всички изследователи от различни области, не само хабилитирани историци, ни целим именно с този формат да участват хора, които могат да огледат проблематиката от всички страни. Тук участват богослови, етнолози, фолклористи, академични историци, изследователи, лингвисти, физици, за да могат проблемните теми да бъдат поставени напълно във фокуса на научнато обяснение.“, допълни Анатоли Радев.

С откриването и представянето на тези исторически знания, организаторите се надяват да помогнат за повишаването на нравственото и политическо самочувствие на съвременния българин, за да стане по-силен при осъществяването на задачите на настоящето.

Целият разговор може да видите във видеото.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени