Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силата на културата за социалното приобщаване във фокуса на евросеминар в София

С участието на председателя на Европейския комитет на регионите Марку Маркула

Марку Маркула
Снимка: БТА
Интересно събитие с ярък европейски привкус се провежда днес в София - става дума за семинар, организиран от Комисията за култура, социална политика, изследвания и образования на Европейския комитет на регионите. Все повече прояви от такъв ранг ще има в нашата столица с настъпването на председателството на България на Съвета на Европа. Семинарът днес бе открит от председателя на Комитета на регионите Марку Маркула, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и Малина Едрева, която е един от двигатели на днешното събите и която наскоро бе избрана за един от вицепрезидентите на Комитета на регионите.

Ролята на културата за по-доброто социално приобщаване, свързването й с иновациите, диалозите между културните общности и възможностите за свързване чрез култура и за култура са част от темите, които се обсъждат. В официалните съобщения на европейските иснтитуции като добър пример от България се споменава това, което правят от МултиКулти. Гостите (кметове и общински представители) от цяла Европа (Испания, Финландия, Швеция, Полша, Румъния и много други) имат предвидена и обиколка из центъра на София.

Един от интересните акценти беше представянето на програмата и възможностите за финансиране, свързани с Европейската година на европейското наследство - 2018 (такава презентация имаше от Дорота Ниге от Европейската комисия). Годината на европейското наследство ще бъде официално стартирана от еврокомисар Тибош Наврачич именно в София на 11 януари, тъй като тя съвпада с нашето и австрийското председателство.

Специално за Радио София председателят на Комитета на регионите Марку Маркула за София говори за потенциала, който вижда тук, за приобщаването на младите, но и на "сребърния потенциал", за трансформациите на старите къщи и за срещите, които ще има с наши министри и кметове.

За важността на събитието днес и домакинството на София, за останалите български градове, които имат идея да се включат със събития в календара на българското председателство, чуйте Светлозар Андреев от Европейския комитет на регионите в Брюксел.

Сходен семинар ще бъде организиран през септеври в румънския град Тимишоара. Представители на града са сред участниците днес в София и са впечатлени от идеята и организацията.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна