Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Венцеслав Николов: Не обичам музика, която не може да бъде свирена иначе

Известният ни виолончелист свири в събота това, което публиката избере

Снимка: Личен архив
Необичаен концерт ще има тази събота (20 май) от 18.30 в залата на Сити Арт Марк Център (бившето кино "Левски"). Виолончелистът Венцеслав Николов дава възможност на публиката да избере кои части от шестте сюити за соло чело на Йохан Себастиан Бах да бъдат изпълнени. Той вярва, че има публика, която обича тази музика и която (когато е активен участник) още по-добре се свърза с музиката, която се поднася.
Той гостува в "Ритъмът на столицата" и разказва - за предизвикателството да дадеш избор на слушателите (той е правил подобни концерти и преди - на 50-ия си рожден ден заедно с Ружка Чаръкчиева дават на публиката да определи кои от 50-те описани творби да прозвучат), за клишетата по отношение на личността и музиката на Йохан Себастиан Бах, от които е добре да се избавим, за музиката, която се променя заедно с нас и която дава право да бъде свирена и различно, за стъписването, което предизвиква някога Глен Гулд с тотално различната си интерпретация на Бах, за собствения си прочит на шестте сюити (различен на всеки етап от житейския му път), за контакта с публиката, за говоренето по време на концерт и за промяната.
Венцеслав Николов обича да изненадва и да бъде изненадван ("и аз съм любопитен овен като Бах" - казва той) и да пътува (и в музиката, и в реалността) натам, където не е сигурен какво го очаква.

Венцеслав Николов е роден в Русе, "във виолончелово семейство". Баща му е първият му учител, в музикалното училище и в консерваторията в София негов преподавател е Кирил Вапорджиев, специализирал е в Москва при Мстислав Ростропович и Наталия Шаховская, както и на майсторските класове на Янош Щаркер.

Чуйте разговора на Лили Големинова с проф. Венцеслав Николов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна