КНСБ: Несъстоятелно е твърдението, че наличието на минимална работна заплата е спирачка за икономиката

Снимка: БГНЕС

От КНСБ определят като несъстоятелно твърдението на бизнеса, че наличието на минимална работна заплата е спирачка за ръста на икономиката. 

Проучванията на синдиката показват, че в страните от Евросъюза  с  минимално възнаграждение, доходите нарастват с по- бързи темпове от други страни в региона. 

Според данните на Евростат, позицията на България по производителност на труда е 45% от средното за Евросъюза  ниво, а по заплати - 35 процента. От синдиката напомнят, че намалямането на бедността има пряка връзка с размера на минималната заплата. У нас 27 на сто от работниците са нископлатени.


Още от категорията

Фалстарт на делото срещу Владо Стоянов - Плацентата

Софийският районен съд не успя да даде ход на делото за нападението срещу доктор Албена Гагова от болница „Шейново“. Прокуратурата обвини за това Владимир Стоянов, станал популярен като Владо Плацентата, а в обвинителния акт е записано, че той е станал агресивен, защото доктор Гагова отказала да даде плацентата на новороденото му дете...

публикувано на 21.02.18 в 12:36

Заплакала е гората, уж

Парламентарното мнозинство внесе проектопоправки в Закона за горите. Според избраниците ни, ски пистите, влековете, лифтовете и станциите ще се изграждат без да се изменя статута на земята. Т.е., на хартия тя остава като част от горския фонд. Само че без дървета. По този начин държавата опрощава и две такси. Досега за промяна на статута в бюджета, който..

публикувано на 21.02.18 в 12:30

Българската болнична асоциация: НЗОК дължи пари и на болници в България, а не само в чужбина

Здравната каса дължи пари и на болници в България, а не само на чуждестранни клиники. Това заявиха от Българската болнична асоциация и сдруженията на общинските и частните болници в обща декларация, изпратена до президента, премиера и парламента. За последните три години за проведено лечение на здравноосигурени българи НЗОК дължи сумата от над..

публикувано на 21.02.18 в 12:22

Загубите за световната икономика от хакерството могат да достигнат 6 трилиона долара годишно

Всяка следваща година данните показват, че хакерски атаки нанасят сериозни щети на потребители и фирми. Авторът на книгата „Етично хакерство“ Александър Цокев уточнява, че всъщност сигурна парола няма: Правилата, които трябва да спазваме за надеждни пароли, се оказва, че е много по-ненадеждно отколкото да имаме една много дълга дума...

публикувано на 21.02.18 в 12:14

Павел Антонов: В България осезаемо расте подкрепата за забрана на тютюнопушенето на закрито

Има една наложила се вече култура, че забраната за тютюнопушене не се прилага. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Павел Антонов от Гражданско сдружение "България без дим". Има определени заведения, които са рецидивисти. Явно там собствениците се чувстват над законите, чувстват се и явно добре свързани с определени..

публикувано на 21.02.18 в 12:02

Полицията търси взривни устройства в имота на бившия легионер Иван Пачелиев от Орешник

Полицията извършва оглед за взривни устройства в дома на арестувания 35-годишния Иван Пачелиев в тополовградското село Орешник. Мъжът беше задържан снощи , след като се беше барикадирал в дома си, а преди това стреля по полицаи. Иван Пачелиев е затворен и необщителен човек. Често стрелял със законно притежаваното оръжие и имало оплаквания..

обновено на 21.02.18 в 11:44

Арх. Здравко Здравков: Започваме административни производства за премахването на 65 незаконни обекта в столицата

Нова наредба за рекламата и преместваемите обекти в центъра на София се обсъжда на заседанието на Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика в Столична община. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ заместник-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков коментира: Първоначалният..

публикувано на 21.02.18 в 11:31