Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливер Пьоч представи у нас книгата си: "Дъщерята на палача и кралят на просяците"

Снимка: vibes.bg


Тази седмица в България гостуваше Оливер Пьоч - един от най-продаваните немскоезични автори в света. Пред читателите си в София и Пловдив той представи новата си книга "Дъщерята на палача и кралят на просяците". Специално за предаването "Хоризонт за вас"  той сподели:

Много се радвам, че имам възможност да опозная България - страната, която през 1994-та година изхвърли Германия от световното по футбол.

За всеки роман е необходима една искра, която да запали неговия огън. Всичко започна, когато един приятел ми зададе въпроса: "Какво ще се случи, ако палач бъде задържан, осъден и трябва да бъде ексзекутиран?". В тази книга палачът получава писмо от своята сестра, че е тежко болна и е на смъртно легло. Тогава той заминама за Регенсбург , където установява, че е попаднал в капан, бива арестуван, а вероятно и измъчван,  трябва да бъде екзекутиран. Но, заедно с дъщеря си Магдалена и нейният любим Симон, той ще опита да разкрие тайната на капана, в който попада.

В книгите си Оливер Пьоч ни представя един малко познат свят - този на средновековното баварско общество. За "Хоризонт" той сподели че журналистическият опит много му помага в подхода към историческите проучвания.  По майчина линия Пьоч произхожда от стар род палачи и подобен вид занаят са практикували 14 от неговите предци. Това е и причина да избере главният му герой Якоб също да е палач:

Както казахпме, за да се създаде една книга, е небходима искра, но всеки писател, за да стане такъв, също има нужда от нея.

Ако си син на палач, то ти трябва също да станеш палач. Ако си дъщеря на палач, ти трябва да се омъжиш за палач. Навремето това е била една презряна професия. Палачите е трябвало да живеят извън града. Нямали са право да общуват с другите. Например никой не им е подавал ръка, за да се здрависа с тях, защото се е смятало, че това носи нещастие. Децата им не е можело да бъдат кръщавани...

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени