Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайати Коркмаз: Турция ще трябва да направи определен компромис по въпроса с кюрдите

Тоня Димитрова: За Турция е добре да събере на една маса Русия и САЩ за решаването на сирийската криза

Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Видяхме размяна на много приятни изказвания и похвали на двамата лидери един към друг. Поне на повърхността срещата изглеждаше много приятелска и сърдечна, но от изказванията не пролича сближаване на позициите особено по отношение на борбата с тероризма и стратегията за борба с "Ислямска държава". Така журналистът Тоня Димитрова, специален пратеник на БНТ в САЩ, коментира за предаването "Събота 150" срещата Доналд Тръмп - Реджеп Ердоган. И Турция, и САЩ имат интерес да покажат добри отношения и обрат в отношенията, подчерта тя.

Големият въпрос е е защо Ердоган, който е много експресивен и рязък в изказванията си по отношение на кюрдите, този път не направи такъв коментар и не осъди решението на Белия дом да финансира северните кюрди, допълни Димитрова. По думите й, Турция има интерес да събере на една маса и Русия и САЩ в преговорите за разрешаване на кризата в Сирия и по този начин да изолира от уравнението контролирания от шиитите Иран. 

Другият щекотлив въпрос в двустранните отношения е екстрадирането на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, който от години живее в изгнание в Пенсилвания, отбеляза още журналистът. 

ЕПА/БГНЕСОтношенията  между Турция и Америка винаги са били от първостепенно значение и стават особено важни сега, когато в Близкия Изток има много все още нерешени проблеми - затова Вашингтон и Анкара  са се насочили към намиране на дълготрайно решение на тези въпроси. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" бившият депутат от Демократическата партия на Бюлент Еджевит Хайати Коркмаз. Той посочи, че в този контекст не бива да се подценява и ролята на другите фактори за решаване най-вече на сирийската криза - Русия, Иран и Израел. По думите му, в дългосрочна перспектива може да се прогнозира, че трезултатите от срещата на двамата лидери в Белия дом ще съответстват на интересите на двете страни.

Запитан ще повлияе ли на Анкара, която е един от факторите в международните усилия за решаване на сирийската криза, американското решение за оказване на помощ на сирийските кюрди, Коркмаз коментира:

Турция търпи големи загуби от тероризма през последните 40 години. Това е и причината тази тема да е много чувствителна за страната ни. Като страна допускаме, че отношенията с тези терористични групи са само заради някакви интереси, но си мислим, че те не са и няма да бъдат толкова силни и здрави. Важно е  да се каже, че може би за определен период Америка ще има интерес да подкрепя и да използва такива формирования. Но в името на мира и стабилността в района, Турция ще трябва да направи определен компромис по този въпрос. Тя трябва да е до страните от региона, които са фактор в разрешаването на проблема. И аз се надявам, че в дългосрочен план Америка в никакъв случай няма да пренебрегне този факт.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени