Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия отбелязаха 50-ия ден от началото на протестите във Венецуела срещу правителството на президента Мадуро

Снимка: БТА

Стотици хиляди венецуелци излязоха по улиците, за да отбележат петдесетия ден от началото на протестите срещу непопулярното правителство на президента Николас Мадуро, предава Ройтерс.

Лидерът на опозицията Енрике Каприлес води шествието:

Днес, на 50-ия ден, по време на репресия, във Венецуела има още повече съпротива и по-голям борчески дух.

На Енрике Каприлес му е наложена забрана да заема обществени длъжности за 15 години. Той заяви, че миналата седмица паспортът му е бил конфискуван преди полет за Ню Йорк, където е трябвало да посети ООН и да осъди нарушаването на човешките права.

До него беше Лилиан Тинтори, съпруга на опозиционния лидер Леополдо Лопез, който беше хвърлен в затвора. Тя призова за мирни протести без насилие:

Искаме общи избори, за да се свърши с тази катастрофа, тази ужасна криза, през която преминава Венецуела.

Най-малко 46 души загинаха в най-масовите протести срещу Мадуро, откакто той стана президент през 2013-а година. Много венецуелци са гневни на правителството на Мадуро заради растящата инфлация, недостига на всичко - от храна до лекарства, и потъпкването на човешките права. Те настояват за избори, освобождаване на вкараните в затвора активисти, чуждестранна помощ и автономия на контролирания от опозицията парламент. Протестиращ коментира:

Лъжа е, че правителството иска избори. Затова дойдох да протестирам и настоявам за общи избори сега. Защото това е единственият начин да измъкнем Венецуела от дупката, в която е изпаднала.

В Каракас около 10 000 демонстранти се опитаха да достигнат Министерството на вътрешните работи. Полицията обаче ги обстреля с гранати със сълзотворен газ.

Над 2600 протестиращи бяха арестувани в цялата страна от 1 април насам, а над една трета от тях все още са под арест според местна правозащитна организация.

Правителството организира контрапротест в Каракс, на който присъстваха хиляди. Правителството твърди, че протестиращите се опитват да организират преврат под претекста на продемократичната реторика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени