Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП: Лазерните показалки може да са изключително опасни за зрението

Снимка: КЗП

Комисията за защита на потребителите предупреждава, че лазерните показалки са изключително опасни и могат да увредят зрението, ако се насочат към очите. 

Вече има инциденти в училища, където в междучасието деца са ползвали устройствата - 15-годишно момче от Швейцария е изгубило зрението си при игра с такъв показалец.

От Комисията обясняват, че силата на диода не трябва да превишава 5 миливата, а на етикета трябва да има информация на български език.


От КЗП съветват още да не се насочват лазерни показалки към никого, особено към главата или очите и да не се купуват лазерни указатели за деца. Върху продукта трябва да има етикет с информация за производителя или дистрибутора и датата на производство, както и предупреждение за безопасна употреба. 

Продуктите от класове IIIb и IV трябва да се използват само от лица с подходящо обучение и в приложения, където има законна нужда от тези продукти с висока мощност.

При първия контакт на лазера с окото се стига до временна слепота или загуба на зрение, дължащи се на първоначалния шок от светлината. В повечето случаи ще последва възстановяване на зрението, макар и не на предишното ниво на зрителната острота.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени