Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с два медала във финалите на европейското първенство по художествена гимнастика

Снимка: БФХГ

Два медала спечелиха българските състезателки във финалите на уредите на 33-то европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши в Будапеща (Унгария).

Катрин Тасева се пребори за среброто във финала на лента, след като изигра премерено съчетанието си и получи оценка от 17.150 точки. Въпреки лекото колебание в изпълнението си Невяна Владинова стигна до бронза с резултат от 16.975 точки.

Във финала с бухалки Владинова изигра много силно съчетание, но  беше поставена на петата позиция, тъй като получи необяснимо ниска оценка от 16.900 точки. След края на състезанието президентът на БФХГ Илиана Раева коментира ситуацията с думите: Бяхме шокирани от тази оценка. Много меко казано, това беше обезглавяване на Невяна Владинова.

В изпълненията с топка и  с обръч финлистката от олимпийските игри в Рио де Жанейро  допусна леки неточности, които и отредиха съответно  4-та и 8-та позиция с оценки от 16.800 точки и 16.050 точки. Катрин Тасева  завърши  четвърта във финала на обръч – 17.450 точки. Златните медали и в петте финала станаха притежание на Русия. „Сборная“ триумфира при ансамблите на композицията  с пет чифта бухалки. В индивидуалното  Дина Аверина стигна до първото място в изпълненията с обръч и с лента, а нейната сестра Арина в тези с топка и с бухалки.

Вчера Невяна Владинова, Катрин Тасева и ансамбъл (девойки) постиганха изключителен успех като спечелиха бронзовите медали в отборното класиране, което не се е случвало от 15 години насам. За последно България стига  до медал в надпреварата при тимовете през 2002 година на шампионата в Гранада (Испания).




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени