Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп иска мир между израелци и палестинци

| обновено на 22.05.17 в 17:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е на посещение в Израел и на Западния бряг днес и утре в рамките на първата си задгранична обиколка като държавен глава. Американският президент пристигна с амбицията да успее там, където всичките му предшественици се провалиха - да постигне мир между израелци и палестинци, коментира Франс прес.

Доналд Тръмп е първият действащ американски президент, посетил Стената на плача в Йерусалим. При пристигането си Тръмп заяви, че страните от региона имат рядката възможност да постигнат мир и стабилност и да победят тероризма.

Отдава ни се рядка възможност да постигнем сигурност, стабилност и мир в региона и за народа му, да победим тероризма и да създадем бъдеще на хармония, просперитет и мир. Но ще го постигнем само ако работим заедно.

Тръмп добави, че при първото си задгранично пътуване е открил ново основание за надежда.

Дойдох в тази древна и свещена страна, за да потвърдя неразривната връзка между Съединените щати и държавата Израел.

Американският президент и първата дама Мелания бяха посрещнати на летището в Тел Авив от израелския премиер Бенямин Нетаняху и съпругата му Сара. Израелският президент Реувен Ривлин приветства американския си колега:

Вашата визита е символ на неразривната връзка между Израел и Америка. Вие сте президентът на най-големия и най-важен израелски съюзник. Вие сте истински приятел на Израел и на еврейския народ.

Американският президент беше посрещнат на летището и от израелския премиер Бенямин Нетаняху. Двамата ще разговарят по-късно днес.

В неделя Тръмп присъства на арабско-ислямско-американска среща на върха в Рияд с участието на лидери на 55 страни. В речта си пред форума той остро атакува Иран като спонсор на терористични групи и призова всички държави да го изолират. Безпрецедентно остра реч срещу Иран произнесе и саудитският крал Салман, който ден преди това подписа с Доналд Тръмп договори за над 350 млрд. долара.

В Израел американският президент повтори, че Иран е основният спонсор на тероризма в света и призова:

Съединените щати и Израел могат да обявят в един глас, че не бива да се допуска Иран да се сдобие с атомно оръжие. Абсолютно никога! И трябва да спре смъртоносното финансиране, снабдяване и обучение на терористи и милиции. Иран трябва да прекрати тези дейности незабавно.

В отговор преизбраният ирански президент Хасан Рохани заяви, че стабилността в Билзия изток е невъзможна без помощта на Иран и нарече срещата на Тръмп с арабските лидери вчера "представление без стойност". Той подчерта, че Саудитска Арабия ще е по-силна, ако народът взима решенията чрез гласуване и потвърди, че Техеран ще продължи програмата си за балистични ракети, но само с отбранителна цел.

От своя страна външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф разкритикува американския президент за оръжейната сделка и други инвестиции на стойност стотици милиарди долари със Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Иран, където наскоро имаше истински избори, е атакуван от президента на САЩ от Саудитска Арабия - тази крепост на демокрацията и умереността. Външна политика или просто издояване на Рияд с 480 милиарда долара?, написа Зариф в туитър.

Иран трябва да прекрати подкрепата си за въоръжени групи в Сирия, които допринасят за дестабилизирането на Близкия изток, ако иска да има добри отношения със Запада. Това заяви германският министър на външните работи Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна