Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМА: Космонавтът Георги Иванов е получил исхемичен инсулт

| обновено на 22.05.17 в 15:34
Снимка: БТА

Началникът на реанимацията на военно-медицинска академия  Евелина Одисеева обясни, че първият ни космонавт - Георги Иванов е бил докаран в болницата тази сутрин, след като снощи е претърпял битов инцидент и е получил лек удар на главата. След инцидента Иванов не се е почувствал зле, но сутринта е бил докаран във ВМА в неспокойно състояние, каза Одисеева. Направен е скенер и предстои втори, най-рано след 24 часа. Дотогава Георги Иванов е в медикаментозно състояние:

В момента той е приспан. Така ще остане до утре, със сигурност. В повечето случаи не мога да кажа прогноза, но така или иначе зависи от тежестта на исхемичните промени. До момента се въздържам от всякаква прогноза. Още не сме напълно наясно каква е степента на тази мозъчна исхемия. Това ще стане ясно след около 24 часа. Тотава вече може, евентуално, да си позволим да направим някаква прогноза. Стабилизиран е. Състоянието му е стабилно, но животът му не е извън опасност.

От ВМА уточниха, че Иванов е имал сърдечна аритмия и преди. При нея има опасност от съсиреци, които да достигнат до мозъка.


На 10 април се навършиха 38 години от полета на космическия кораб „Союз-33“ с екипаж Георги Иванов и руснака Николай Руковишников. 
От началото на промените в България през 1989 г. Георги Иванов се занимава с бизнес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени