Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на хората с тревожни и невротични разстройства у нас

Снимка: medicalnews.bg

Над 10 хиляди души са потърсили помощ в Центъра за психично здраве в Бургас, 3 хиляди от тях са останали за лечение там, а 426 психично болни с агресивно поведение са преминали миналата година курс на лечение в центъра. От параноична шизофрения страда 26-годишният Живко Кючуков, който нападна възрастна жена на автобусна спирка в морския град. Само с прокурорска преписка или съдебно решение обаче той може да бъде лекуван в специализирано заведение, защото отказва да постъпи доброволно там.

Д-р Надя Желязкова – директор на Центъра за психично здраве в Бургас подчерта, че тенденцията е към увеличаване на броя на хората, които са с тревожни разстройства, с депресивни разстройства, хора с реакции на дезадаптация в резултат на проблеми, които са настъпили в живота им. Паническите разстройства са изключително много:

Не толкова при душевно болните пациенти е нараснал този процент, колкото при тревожните и невротичните разстройства. Това е може би резултат от финансови проблеми, социални проблеми, невъзможността да живеят живота си спокойно с гарантирана работа, с добри доходи. Тези, които са емоционално по-лабилни, започват да реагират с една невротична симптоматика, която рано или късно стига и до нас.

От звуковия файл можете да чуете репортаж на кореспондента на БНР Даниела Костадинова за агресията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна