Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Здравко Здравков: Законът за възстановяване на земеделските земи продължава да създава проблеми

Главният архитект на София отчете свършеното за година от заемането на поста

Здравко Здравков
Снимка: БГНЕС

Проблемите с реституираните имоти дълго време ще стоят пред администрацията за решаване, защото възстановяването на земеделска земя в реални граници е изключителна грешка. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който отчете първата година от работата си начело на направление "Архитектура и градоустройство".

Здравков смята, че на целия механизъм на възстановяване на частната земеделска собственост трябва да се сложи край. Всички останали реституционни закони имаха начало и край, само Законът за възстановяване на земеделските земи продължава да създава проблеми, отбеляза той. 

Според Здравков не може един имот, като бивша нива, да бъде възстановен в реални граници в една територия, която вече е урбанизирана - с изградени електропреносна мрежа, водоподаване, канализация и транспортни връзки, без да се отчете добавената му стойност. Когато тази нива е имала характеристика на земеделска земя, цената ѝ е била една, в момента, в който се възстанови, цената ѝ е умножена по десет, двайсет, дори по сто, допълни главният архитект. По думите му, дори тези имоти да се определят за озеленяване, след това общината трябва да ги изкупи:

Възстановихме едни бивши ниви, сега ги плащаме като урбанизирани територии, за които ни искат над 100 евро на квадратен метър.

Всички райони с комплексно застрояване, застроени през 70-те и 80-те години, като "Левски", "Мусагеница", "Обеля" и "Младост", изградени като градове-спални, имат градоустройствена структура, носила духа на онова време. В момента, в който започва реституиране на земеделска земя в тези комплекси се създава предпоставка за тиктакаща бомба, посочи още главният архитект.

Още за отчета на Здравко Здравков слушайте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна