Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"10 минути само за теб" - информационна кампания за превенция на рака на маточната шийка

Снимка: БГНЕС

От началото на май до края на юни и от септември до края на октомври в големите градове на страната ще се проведе информационна кампания за предпазване от рак на маточната шийка. Тя ще протече на два етапа под мотото "10 минути само за теб". Целта е родителите да получат повече информация за болестта и за предпазването с ваксина, съобщиха от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

През 2016-а година заболелите жени са 1254, като 80 на сто са между 20 и 40-годишни. Около 1 100 жени чуват тази диагноза всяка година.

Ваксината срещу рак на шийката на матката за момичетата се заплаща от Здравната каса. В някои страни ваксината се поставя и на момчетата, но това е по избор на родителите, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

От рак на шийката на матката всеки ден умира една българка. Това си е една лична трагедия за всяка жена. Все пак е нещо, което можем да предотвратим с една ваксина, която се оказа, за разлика от много други ваксини, много удачна. Тя е генноинжинерна -  едни дрожди ги накараха да синтезират костюмчето на вируса на папилома. Ваксината съдържа само кутийката на вируса без никаква нуклеинова киселина и затова именно е безвредна и действа.

Ракът на шийката на матката годишно засяга 530 000 нови пациенти в глобален план. Това е вторият по честота рак, посочи Лилия Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Известни са над 200 щама на вируса, който причинява рака на маточната шийка. За около 43 типа е доказано, че се предават по полов път. От тях 18 са с доказан потенциал, предупреди гинекологът д-р Николай Николов.

Младите жени у нас имат достъп до отлични специалисти за диагностика и могат да си направят всички нужни изследвания. Начини за предпазване са още моногамията и ваксината.

Още за рака на маточната шийка и кампанията ще научите от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!