Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пукнатините в социална политика спрямо хората с увреждания

БНР Новини
Да помогнем на Бобчо - ако обичате вкусните сладкиши, майсторски приготвените печива, сладките изкушения елате на 9, 10 и 11 юни на "София десерт фест", който ще бъде в ЦУМ, северен вход, партер
Полина Божилова е самотна майка на 11-годишния Божидар Спасов. Бобчо страда от церебрална парализа и епилепсия и е едно от многото деца с увреждания, за които държавата не прави достатъчното.
„Ние желаем адекватна грижа и експертна оценка!“ – допълва Полина Божилова.
Според майката, грижата за дете със 100% инвалидност не се изчерпва с отпускане на финансова помощ, в размер на 930 лв. Нужно е  съществуването на дневни центрове, където да се полагат специализирани грижи, необходимо е пълно, а не частично осигуряване на скъпите медикаменти за лечение, важно е да има достъп до болниците и институциите, неотложно е да се спрат законодателните абсурди, които се извършват спрямо хората с увреждания:
Анжела Илиева, директор на Дневен център за млади хора с увреждания, се включи по темата и също заяви, че няма воля от страна на държавата да реши административните неудобства на хората с увреждания и техните семейства.
Изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания, Минчо Коралски призна за безсилието на институцията в посока оказване на адекватна помощ и призова към бърза  промяна на функциите на Агенцията.
И докато държавата премине от ролята на мащеха в тази на любяща майка спрямо хората с увреждания, много деца имат нужда от нашата помощ. Бобчо е едно от тях.
Целият разговор по темата може да чуете от звуковия файл.


В Турция, в болница „Лив Хоспитал“ дават надежда, че след вливане на стволови клетки състоянието на детето значително ще се подобри. За три вливания са необходими още 38 000$. Може да подкрепим Бобчо и майка му чрез:
Дарителска сметка: BG81UNCR70001521373481
Титуляр: Божидар Георгиев Спасов
или със СМС на номер 17 777 с текст: DMS BOJIDAR
Повече информация можете да получите на фейсбук страницата: „Да помогнем на Бобчо“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна