Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мит ли е, че данъкоплатците плащат за КТБ

| обновено на 22.05.17 в 17:38
Снимка: БГНЕС

Стенограмата за КТБ трябва да се оповести. Два пъти съм правил искания до президента Росен Плевнелиев по този въпрос. Може би е добре да приключи тази драма с въпросните консултации при президента, защото понякога, когато нещо не се оповестява, спекулациите са много повече, много повече са измислените истини, отколкото съдържанието на документите. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" екслидерът на БСП Михаил Миков. Той коментира заявената готовност на президента Румен Радев, изразена в интервю за БНР, да разсекрети стенограмата по казуса с фалита на Корпоративна търговска банка:

Аз смятам, че няма държавни тайни. По-скоро отказите бяха на основание текста в Закона за консултативния съвет по национална сигурност при президента, че заседанията са закрити. Но от защита на тайната - до закрито заседание, има известна разлика. 

Беше много напрегната обстановката тогава, в обществото тежеше очакването за някаква банкова ваканция по примера на Кипър. Около два дни имаше консултации, включително с Асоциацията на търговските банки, от сутринта. Така че това висеше във въздуха и в обществото. При тази ситуация може би наистина е добре да се види самото заседание. Написаното остава и е най-добре то да даде най-вярна информация за случилото се тогава. 

Аз си спомням, че пълзяха слухове за фалит на още банки. Сигурно това е дало повод да се говори за банкова ваканция, но имаше определено сериозно притеснение в Централната банка и сред политици, че може да се наложи нещо драстично като мярка, по подобие на режима, който беше въведен в Кипър, каза пред "Хоризонт" и Валери Димитров, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете и бивш председател на Сметната палата. 

Митът, че данъкоплатците плащат за КТБ, не е верен, подчерта Димитров:

Бюджетът е дал само кредит, който ще бъде върнат. Фондът е върнал голяма част от кредита, който е получил от Бюджета за осигуряване на необходимия ресурс за изплащане на гарантираните влогове във фалиралата КТБ. В този смисъл данъкоплатецът не е засегнат. Най-тежко засегнати са тези, които губят своите влогове в КТБ. Вложителите ще понесат огромния удар, защото те ще получат сравнително незначителна част от своите влогове. 

Димитров бе категоричен, че завелите дела вложители нямат шансове да осъдят нито БНБ, нито държавата.

Президентът с неговата постъпка прави много приятно впечатление – няма желание за задкулисие, заяви в предаването "Нещо повече" адвокат Веска Волева:

На никого тази стенограма не е бащиния. Никой не се е явил там в качеството си на физическо лице, на частно лице. Това отдавна трябваше да бъде огласено, защото голяма част от нашите провали на прехода се дължат на тайните, обусловени от това, че горе се работи непрофесионално. Стават едни такива махленски седенки. И всъщност в публичното пространство се явява изкривена информация. Ние нямаме толкова проблеми със закона. Имаме проблеми с нашия морал, с нашето разбиране за света, с нашите отговорности. 

Аз, въпреки че се занимавам доста с тези неща, не съм разбрала каква е причината за фалита на КТБ, извън това, че имаше организирана дейност по сваляне на отговорностите от банкерите.
Елитът - този, който може да говори, който е подготвен, той трябва да се пребори със своите страхове и с вътрешните си подбуди, противни на морала. И нещо да направим в нашата държава.

Финансистът Любомир Дацов отбеляза, че КТБ е болезнено минало:

След КТБ трябваше да се научат определени уроци. КТБ послужи за катарзис във финансовата система и финансовият сектор, като цяло, е доста по-здрав и върви напред.

Изразените мнения чуйте от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна