Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Стефанов за разказите на един народ

2
Проф. Валери Стефанов
Снимка: БГНЕС
Народ се става с разкази, трябва да имаме разкази за себе си, иначе другите разкази ще ни погълнат и затрият. Тезата е на проф. Валери Стефанов, преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет и автор на няколко романа. Поводът за разговора ни е предстоящият 24 май - Ден на славянската писменост и просвета.

Aз (на този ден) празнувам собствената си радост от това, че споделям отношението си към словото с други хора, казва професор Стефанов и продължава: Това е важен празник от гледна точка на нашата колективна себеидентификация. В света на мултикултурализма културите са в много по-пряк досег, въздействието на едната към другата е все по-силно, тоест светът е отворен, традициите се разчупват, някои от тях се забравят. Постмодерният свят и мултикултурализмът трият определени локални културни идентичности. Но в същото време си мисля, че има механизми, по които те да бъдат съхранявани.

В различни исторически периоди значението на делото на братята Кирил и Методий също се променя. Идеята през Средновековието е била идея на мисионери, тъй като трябва да се проповядва Божието слово и то трябва да приобщава все повече хора, народи. И се търси всякакъв ресурс, с който тези народи да бъдат приобщени. И всъщност упоритостта на братята да създадат славянска азбука идва от тази нужда. Става дума наистина за християнизация на един народ и делото на Кирил и Методий е било инструмент, за да се случи това по един наистина ефективен начин.

Славянската идея, която е един късен културен продукт, цели създаването на усещане за единство и сплотяване. И големите радетели на славянската идея през 19 век - руснаци, чехи, словенци, хървати, са изградили тази визия за славянството като единна общност, продължава професор Стефанов.

В съвременността езикът и културата също са начин да се самопосочим. В полето на литературата все още е важно към каква литературна традиция принадлежи един автор. Макар че писането е вече толкова универсално, темите са също толкова открити, че е много важно да намериш онази точка на читателска споделеност, читателят да намира онова човешко откровение, което му е потребно. Всъщност постмодерната литература е универсална литература. И тука имаме шанс, според мен, да направим читателски  пробив.

Цялото интервю с проф. Валери Стефанов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна