Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Здравков: Правят се показни акции, остават много въпросителни

Снимка: БГНЕС
Не знам някой митничар да е наказан или отстранен от работа за това, че е пропуснал 420 килограма хероин. Иначе е перфектно - спасени са стотици човешки животи. Това коментира в предаването "Нещо повече" бившият митничар Григор Здравков от Българска легия "Антимафия". Той анализира случая с рекордното количество наркотици, засечено в камион на излизане от страната при Видин - Калафат:

420 килограма е перфектно. Когато видите камион от Иран, който минава през "Капитан Андреево", единственото нещо, което трябва да направите - първо да мине на скенер и след това да направите 100% физически контрол, за да видите дали не кара наркотици. Да, хванали сме го на изход, но как е влязъл, кой митнически служител го е обработил? Каква е търговската изгода да караш теракота от Иран към Холандия? Ако забелязахте публикуваните снимки - този камион е две-трети празен. Обикновено, за да се спести откъм транспорт, камионът се пълни максимално. Кой пуска 420 килограма хероин, без да е обезпечил канала? В момента, в който чукнете с чукчето, този хероин не е обезопасен за кучета. Този случай не е единственият. Предишните няколко пъти пак по същия начин - камионът минава като на парад през "Капитан Андреево". Тогава беше с буркани от див чесън, вътре имаше прах от хероин и го хванаха извън България. Това с доматеното пюре - този камион мина пак българо-турската граница...

Все още няма връзка между НАП и Митниците, която да работи ефективно. След като с помощта на хакери или на вътрешни хора от системата може да манипулираме системата, тя действително не работи, подчерта Здравков. 

С Митниците се случват винаги едни и същи неща, независимо кой управлява, и виждате какъв е резултатът - няма осъдени митничари, няма наказани митничари. Има само акции и арести - това мнение изрази Стефан Ташев от Крайм нюз.

Двете позиции чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!