Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Пловдив" в Дома на културата

| обновено на 23.05.17 в 09:49

Официалната церемония за връчването на наградите „Пловдив“ ще се проведе тази вечер в Дома на културата „Борис Христов“. Тази година спектакълът по награждаването е възложен на Пловдивския драматичен театър, като водещи на церемонията ще бъдат актьори от трупата на пловдивската драма. 

Имената на лауреатите  в 10-те раздела ще бъдат запазени в тайна, която ще се разбули на самото награждаване, като така интригата ще се пази до последния момент в артистичните гилдии на града.

Община Пловдив ще удостои творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през изминалата 2016 г.

Осем специализирани комисии разглеждаха номинациите в разделите: „Художествена литература“, „Художествен превод“, „Журналистика“, „Архитектура“, „Музика“, „Театър“, „Изобразително изкуство“, „Аудио визуални изкуства, фотография  и операторско майсторство“. Предложенията в разделите „Произведение на изкуството, предназначено за деца” и „Културно наследство и съхраняване на паметта“ се гледаха от всички комисии.

От общината напомнят, че с началото на церемонията започва директното излъчване по Българска национална телевизия.  ЗАЕДНО ще отдадем заслужено внимание, уважение и подкрепа на творците, които с постиженията си правят нашия град специален и достоен да бъде Европейска столица на културата! пишат от общината.

В раздел „Художествена литература“ след трикратно оспорвано гласуване бяха определени Божана Апостолова за стихосбирката си „За теб“, Недялко Славов за романа си „Камбаната“ и Александър Секулов за стихосбирката си „Море на живите“.

В раздела „Изобразително изкуство“ кандидати са художниците Недко Итинов, Атанас Хранов и творческият тандем Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов.

В „Музика“ претенденти за приза са Евгения Ралчева за ролята си на сестра Анджелика в операта „Сестра Анджелика“ от Пучини, Константин Добройков като ръководител на проекта „Исус Христос Суперзвезда“ и Ивайло Михайлов за ролята на Хофман в операта „Хофманови разкази“ от Офенбах.

В категорията „Архитектура“ спорят три архитектурни студиа – „Атех“, „Арконт-А“ и Архитектурно дизайнерско студио.

В раздела за аудио-визуални изкуства, фотографско и операторско майсторство има две номинации – на фотографа Виктор Цонев и на творческия тандем от Регионалния телевизионен център оператора Виолин Палейков и монтажиста Нончо Нончев.

В раздела „Журналистика“ за Награда „Пловдив“ се състезават Руслан Йорданов, Владислав Севов и Светозар Гледачев.

В категорията „Театър“ номинацията тази година е само една – спектакълът „Дама Пика“ на Държавния куклен театър-Пловдив.

За „Художествен превод“ за приза сили ще премерят преводачките Анета Ташева за превода й от френски на романа „Напълно побъркан“ на Льогардиние и Емилия Владимирова Драганова-Сивкова за превода й от немски на романа „Искрица живот“ на Ремарк.

В раздела за изкуство, предназначено за деца, за наградата ще спорят Хорът на пловдивските момчета за концерта им по случай 40-ата му годишнина, Балетното студио „Буратино“ за спектакъла „Защо пък не?“ и Държавната опера-Пловдив за мюзикъла „Магьосникът от Оз“.

Тази година освен традиционните 9 раздела от общината решиха да открият и нова, 10-а категория с наименование „Културно наследство и съхраняване на паметта“. В нея тази година номинациите са на Андрей Андреев за книгата му „Възрожденският Пловдив и музиката“, Димитър Райчев за съставянето на „Пловдивски справочник“ и Елена Кривошиева за реставрацията на възрожденската къща „Клианти“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна