Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Правосъдие за всеки“ организира протест под надслов "Нямa да мълчим“

Адвокат Велислав Величков: В България мафията се утвърди спокойно през последните 15 години

Снимка: БГНЕС

Гражданската организация "Правосъдие за всеки“ организира протест под надслов "Нямa да мълчим“. Исканията са съдебна реформа и независимо правосъдие в България. Шествия се очакват в София, Врана и Пловдив.

Липсата на реални политики в борбата с корупцията и олигархията в България доведе до това, че при нас никога не е имало прокурори, които да имат смелостта, призванието на хора като Фалконе и Борселино. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки":

В България реално мафията си се утвърди съвсем спокойно през последните 15 години. Явно никой от държавниците нямаше нищо против това да се случи. Ръководният и административен орган на съдебната власт, Висшият съдебен съвет, може би е звеното, което най-добре обслужва тези процеси в съдебната система и затова се стига и до днешните резултати. Аз не изключвам вероятността на българите да им е омръзнало да се говори за реформа, защото само се говори. Реформа не се случва. Правят се имитации, мимикрия на реформа. Тогава, когато виждаш, че няма никакъв резултат, а наистина се говори за постигането на нещо, тогава това наистина омръзва и може би точно това е целта на тези, които пишат, че реформата била политика. Да, всяка реформа е политика, но хората искат политиците, които са избрали за народни представители, най-накрая да осъществят тази реформа, след като в четири конституционни промени и над 20 промени в Закона за съдебната власт не пипат структуровата йерархия на прокуратурата, както и едноличната безконтролна и безотчетна власт на главния прокурор.

Цялото интервю с Велислав Величков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени