Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поет на месец май в Столична библиотека: Мирела Иванова

БНР Новини
15
Снимка: Ани Петрова

В навечерието на 24 май в литературния клуб на Столична библиотека се състоя поетичното четене на Мирела Иванова „Самотна игра“, част от програмата на библиотеката „Поет на месеца“.
Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова развълнувано поздрави пълната с гости зала, разказа накратко за успехите, работата и множащите се читатели и така откри събитието.
В поетичното четене, озарено от много артистизъм и преизпълнено с красива енергия, взеха участие забележителни актьори от Народния театър „Иван Вазов“ и други столични театри. За Мирела Иванова говориха проф. Амелия Личева, главен редактор на „Литературен вестник“, театралният критик Анелия Янева и Антоанета Бачурова, автор на филма за поетесата „Insomnia chronicа“ от поредицата „Умно село“ на БНТ.
Заедно с актьорите Иван Юруков, Гергана Змийчарова, Стоян Пепеланов, Вяра Табакова, Мила Люцканова и Янко Лозанов стихове от книгите си чете и Мирела Иванова.

Мирела Иванова започва да печата стихове още като ученичка в списание „Родна реч“, през 1981 година получава наградата за студентска поезия на традиционните празници в град Шумен, а през 1984 година и наградата за нова поезия на Пловдив „Цветан Зангов“. През 1985 г. излиза първата й поетична книга „Каменни криле“.
През деветдесетте години на миналия век Мирела Иванова е един от основателите и активни участници в поетичното общество „Петък 13”. Заедно с Бойко Ламбовски изнасят стотици хепънингови четения из страната и чужбина, създават телевизионните предавания „Петък 13” и „Остров за блажени” и са техни автори и водещи по Българската национална телевизия.

Снимки в галерията: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени