Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на българката през обектива на Радослав Първанов

БНР Новини

„Aз cъм Бългapĸa!” е новата изложба на фотографа Радослав Първанов. Образите на 25 млади българки в народни носии са запечатани в 30 сюжета, заснети на места c ĸyлтypнo и иcтopичecĸo знaчeниe за cтpaнaтa ни.

Идеята възникна от предложението ми за такъв тип снимки към момиче, което работи за едно родолюбиво дружество – спомня си Радослав. – Като изграждащ се творец не бях правил нещо такова и ми беше интересно да покажа историята чрез снимки. Предложих й да направим фотосесия в стария град на Пловдив, като тя бе облечена в народна носия. За един ден снимахме из цялата старинна част и снимките се приеха много добре. Тогава си казах, че трябва да направя нещо по-мащабно. Това беше през 2014 г. Мислех си да участва само това момиче, като евентуално направим снимки на различни места. С времето идеята се разви и реших да заснема повече образи, като така съставя една цялостна картина на България.

Снимка

СнимкаСнимките са направени в периода 2014-2016 г. в Цeнтpaлeн вoeнeн ĸлyб Coфия, Πepнишĸaтa ĸpeпocт, Рупите, Двopeцa в Бaлчиĸ, Πaмeтниĸa нa Cвoбoдaтa – Шипĸa, градовете Cмoлян, Tpявнa, Bpaцa и Koпpивщицa са само малка част от местата, на които са заснети.

Два сюжета фотографът посвещава на майките с техните дъщери, традициите, обичта и отношенията между тях. Две майки с техните невръстни дъщери показват красотата на балканджийското село Боженци и на Троянския балкан.

Фотографии на Радослав Първанов са публикувани в списанията National Geographic и Economist. Въпреки опита му с исторически сюжети, реализацията на проекта „Aз cъм Бългapĸa!” не минава без трудности – от намиране на модели, през костюмите и метеорологичните условия, до разрешението за снимки.

Снимка

СнимкаВремето бе един от най-важните фактори, за да стане изложбата факт. Някои от снимките в полето бяха направени при температура от петдесет градуса. Последният сюжет бе заснет на 31 декември 2016 в Етнографски музей на открито „Етър” при отрицателни стойности на термометъра. На крепостта Царевец пък работихме при много горещо време. За щастие никой не се разболя. Всичките момичета се държаха мъжки и капризите на времето не ни спряха.

Изложбата на Радослав Първанов може да се разгледа до 13 юни в столичен ресторант. Желанието на фотографа е да покаже изложбата във всички градове, където са направени снимките. Паралелно с това той планира и продължение на проекта. Ето какво разказа още:

СнимкаТова е една от мечтите ми, свързана с популяризирането на вече готовия продукт. Амбицията ми е да покажа, че на всяко едно място, на което съм снимал, е родено младо момиче, което обича родния си край и иска да го покаже на цяла България и чужбина. Отначало, когато исках разрешение за снимане, хората бяха малко скептично настроени, но след като видяха резултата, мога да се похваля, че изложбата е желана навсякъде. Имам амбицията да направя снимки на нови места и да покажа изложбата извън България.

Снимки: Радослав Първанов


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна