Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на алфомбра

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на Страстната седмица каменните улици на старинния град Антигуа в Гватемала са покрити с пъстри великденски килими. Наричат ги алфомбра – испанската дума за килим. Те наподобяват пясъчните будиски мандали.
Подготовката им започва четиридесет дена по-рано, в началото на Великите пости. За да се направят са необходими финосмлени борови стърготини. Те се оцветяват в любимите на местните жители лилаво, зелено, синьо, червено, жълто и черно. Необходим е и пясък, който също трябва да се обагри в различни цветове. От него, върху неравния калдъръм, се прави основата на цветния килим. Сложните фигури, с християнски и фолклорни мотиви, се създават с помощта на дървени шаблони и малки сита. Килимите се украсяват и с цветя – ефирни бугенвилии, хризантеми, с уханни карамфили и рози. Слагат се и плодове като местния палмов плод корозо, различни зеленчуци, борови иглички и стъклени мъниста. Веднъж направени цветните килими се поливат постоянно с вода, за да не бъдат отнесени от вятъра.
Алфомбрите съществуват едва няколко часа, тъй като по тях преминават многолюдните великденски шествия. С цветните килими местните жители показват силата на вярата си, благодарят на Бога и измолват благоволение за бъдещите си начинания.

четвъртък, 1 юни, от 17 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени