Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Мерките за сигурност в центъра на Лондон са засилени след атентата в Манчестър

Снимка: sbj-bg.eu

Мерките за сигурност в централен Лондон са засилени след атентата в Манчестър. На възлови места в града има въоръжена полиция и това успокоява големите множества хора, които се придвижват към работните си места. Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Мария Спирова, която живее и работи във Великобритания. Експлозията избухна след концерта на Ариана Гранде и хилядите хора, напускащи залата, се сблъскали с посрещачите – родители, дошли с колите си да ги откарат у дома, уточни тя.

Терористичните актове са едни всъщност безкрайно редки явления, колкото и да са наситени новините ни в момента с тях. Организацията на властите навсякъде по света, въобще за произшествия, се базира на рутина, на това, че, да речем, в цивилизования свят непрекъснато стават катастрофи и пожари и затова системите за справяне с тях могат да бъдат развити на базата на много опит и много данни. Случаят с тероризма просто не е такъв. Много често всеки терористичен акт е различен, доктрината се променя агресивно и динамично, именно за да използват все още незапушени пробойни в подготовката на властите. Терористите, в крайна сметка, се специализират - те са професионалисти в откриването именно на тези пробойни, така че ние имаме една ситуация, която не е обичайна.

Специално при терористични актове, системата е поставена в догонваща позиция, колкото и да се опитва да си представи всички възможни начини, по които нещо страшно може да се случи.

Антитероризмът вероятно не е бил сред приоритетите на архитектите на фоайето на втората по големина арена в Европа, коментира Спирова.

Говорим за наистина големи тълпи, част от които не са минавали скрининг, не са минавали метален скенер. Разбира се тези, които са минали през този скенер, са щели да бъдат уловени като пренасящи самоделно взривно устройство. Предположението е, че всъщност самоубилият се атентатор се е слял с тълпата на посрещачите.

Спирова коментира, че насилствената смърт на невинни младежи е голям шок за европейците, но е често срещана в арабския свят:

Мисля, че тероризмът, който преживяваме в момента, е глобален и маркетингово ориентиран. Едно от основните му послания е: Ние ще пренесем ужаса, който западните сили причиниха на нашите семейства, на ваша земя!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна