Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Войната срещу тероризма не може да се води само с оръжие

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Атентатът в Манчестър за пореден път доказа, че всеки отделен терористичен акт вероятно би могъл да бъде предотвратен, но е невъзможно да се предотвратят всички подобни опити. Отговорността е не толкова и не само върху службите за сигурност, колкото върху политиката и политиците, защото огромният проблем тук са не мерките срещу самите терористи, а борбата срещу идеологията на тероризма. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик на България в Лондон.

Самите терористи най-често са  европейски граждани. Войната срещу тероризма не може да се води само с оръжие. С него тя може да бъде успешна в Алепо или в Мосул, тоест, срещу квази държавната компонента на "Ислямска държава", но не в Париж, Брюксел или Манчестър - срещу идеологическата компонента на международния тероризъм. Винаги, когато се сблъскваме с поредния атентат, ще трябва да си даваме сметка, че става дума за борба за умовете на хората и решението е противопоставяне срещу омразата, срещу дълбоките разломи на етническа или религиозна основа.

Хранителната среда на тероризма е омразата, разделението, маргинализацията, коментира експертът.  Манчестър е избран за място на атентата именно заради дълбокия социален ефект, убеден е той:

Реакцията на британските власти е най-естествената възможна, те се стремят да консолидират обществото. Неслучайно основните политически партии спряха предизборната кампания, за да не се върви по линия на политическото противопоставяне в този момент.

Кючуков очаква комуникацията между структурите за сигурност на Великобритания и Европа да се засили въпреки Бекзит

Излизането на Великобритания от ЕС стимулира друг процес в рамките на самия ЕС, тоест за изграждане на една нова европейска система за сигурност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна