Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интелектуалци и известни личности участваха в първото по рода си у нас колективно четене на библейски текстове

Интелектуалци и известни личности участваха в първото по рода си у нас колективно четене на библейски текстове. Така за пръв път се отбелязва и Деня на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, които са измислили азбуката, за да могат българите да четат и разбират Библията.

Проф. Валери Стефанов сподели, че в своеобразния маратон са взели участие  50 души.

Хората се спираха, заслушваха се, сядаха по столовете, участваха с разбиране и да се надяваме - с истинско желание да чуят библейското слово.

Днес ме питаха доколко Библейското слово е актуално в съвременния свят и моят отговор беше, че всъщност какво означава съвременния свят - Словото е една действителност. То самото е свят и, ако искаш да обитаваш Словото, значи обитаваш този свят. Въпрос на вяра, на усещане за духовно бреме. Ние това честваме - това наше пребиваване в Словото, което, само по себе си, е свят встрани и далеч от съвременния, от древния , от средновековния и други светове. 

Стефанов е на мнение, че като общество много сме опростили езика си и трябва да сме по-консервативни към идеите за модернизиране на правописа си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна