Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откровенията на музикант ветеран от Добрич - за музиката, любовта и живота

Уличен музикант свири на кларинет
Снимка: БГНЕС

Атанас Генчев е музикант ветеран от Добричкия симфоничен оркестър. Сега той е на 92 години, но и до днес продължава да се занимава с музика. От 11 години живее в Дома за стари хора в Добрич, където е диригент на хор „Лира“. По думите му, именно песните на хористите в дома са удължили живота му.

Генчев е дългогодишен кларинетист солист в оркестри в София, Пловдив и Добрич. Няма нито ден в музикално училище, но музиката извира от душата му. Както сам казва: "Учител по музика не съм имал, но самият аз успях да науча много деца да станат истински музиканти".

В професионален е получил всичко, за което си е мечтал. Разказва за хубавото момиче, което срещнал по времето на Втората световна война и което вървяло ръка за ръка до него в продължение на 49 години – съпругата му Иванка Генчева.

Музикалната му кариера започва, когато едва 16 годишен постъпва като музикантски ученик във Военния духов оркестър при 46-ти пехотен полк в Добрич.  В края на четиригодишния период като ученик Атанас Генчев вече е солист кларинетист.

Говори с трепет за срещите си с български музиканти, диригенти и композитори като проф. Васил Чернеев, проф. Никола Тонев, Александър  Владигеров, Филип Кутев и за техните думи за таланта му на кларинетист.

През 50-те години на миналия век той прави първите стъпки за основаването на Ансамбъла за народни песни и танци „Добруджа“:

За една седмица събрах 14 души музиканти. Секретарят на читалището, като чу програмата, сияе…

След като още на първото си явяване на националния читалищен конкурс ансамбълът печели първата награда, уверен, че работата му там е приключила, Атанас Генчев се връща обратно като солист кларнетист в Симфоничния оркестър. 

За годините си като музикант и за приноса му в музикалната сфера печели не една награда. Не петдесетата си годишнина получава почетната значка на град Добрич, след това орден "Кирил и Методий" трета степен, последван и от първа степен.

Целия разговор на Мая Щърбанова с Атанас Генчев за любовта, войната и музиката чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени