Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амбър Ръд: Главният заподозрян за кървавата атака в Манчестър вероятно не е действал сам

Хиляди се събраха на бдение за 22-те жертви на нападението в Манчестър

| обновено на 24.05.17 в 20:04
4
Амбър Ръд
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Главният заподозрян за кървавата атака в Манчестър, при която загинаха 22-ма души, по всяка вероятност не е действал сам. Това обяви британският вътрешен министър Амбър Ръд. Тя уточни, че 22-годишният Салман Абеди, британски гражданин от либийски произход, е бил познат на властите. Съобщено бе, че 20 от ранените при самоубийствения атентат остават в критично състояние.

Ръд заяви, че неприятни детайли от разследването са изтекли в публичното пространство от американски източници на силите за сигурност, преди британската полиция да има готовност да ги оповести.

Междувременно властите засилиха полицейското присъствие по улиците на Лондон. Предвижда се също разполагането на военни, които да охраняват ключови обекти в столицата, като Бъкингамския дворец и Даунинг стрийт. Сградата на парламента ще бъде затворена за туристи.

В сила е и обявеното от премиера Тереза Мей критично равнище на терористична заплаха.

По този повод пред Би Би Си Амбър Ръд каза:

Това е нашият отговор на случилото се в Манчестър. Ще останем на това ниво, докато не се уверим, че операцията е приключила. Едно от нещата, които хората ще забележат в зависимост от мястото, на което живеят, е че тази операция сега позволява на полицията да получи подкрепа от военните. Така че те могат да забележат военно присъствие в някои райони, което ще бъде за тяхната безопасност.

Британската полиция задържа пети заподозрян във връзка със самоубийствения атентат. Мъжът е арестуван в град Уиган, на 27 км западно от центъра на Манчестър.

Извършихме арест в Уиган този следобед във връзка с разследването на ужасяващия инцидент в "Манчестър Арина". Задържаният е носел със себе си пакет, който в момента проверяваме, съобщи говорителят на полицията в града.

По-рано  Амбър Ръд съобщи, че атентаторът-самоубиец – Салман Абеди, се е завърнал от Либия малко преди атаката, а според френския ѝ колега Жерар Коломб Абеди е бил свързан с групировката "Ислямска държава".
 
Близо хиляда военнослужещи бяха разположени в Лондон и други градове в помощ на полицията, след като снощи кабинетът повиши нивото на терористична заплаха до най-високата – "критична", степен.
  
Идентифицирани са вече 12 от 22-те жертви на атентата. Двама от тях са полски граждани, потвърди външният министър на Полша Витолд Вашчиковски.

В Манчестър няколко хиляди души се събраха на бдениe. Откритата в интернет кампания за набиране на средства в подкрепа на роднините на загиналите при атаката, като само за часове събра над 500 хиляди британски лири.

В знак на скръб за жертвите на атентата в Манчестър в полунощ местно време Айфеловата кула в Париж потъна в мрак.

Кинодейци и почитатели в Кан също запазиха минута мълчание в памет на загиналите в Манчестър. 

Заради терористичния акт в Манчестър френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще поиска удължаване на извънредното положение в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна