Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вени Марковски: Кирилицата днес има по-голям шанс

Вени Марковски
Снимка: БГНЕС

Хората пишат все по-често на кирилица, защото софтуерът, телефоните, които използваме, вече разполагат и с кирилица, и с латиница. Всичко е въпрос на натискане на един клавиш, с който човек преминава без проблеми от латиница на кирилица. Това каза пред "Хоризонт" Вени Марковски, който е сред интернет пионерите у нас и един от основателите на "Интернет общество":

С развитието на интернет, с това, че все повече хора го изпълзвот, технологиите се промениха и вече позволяват използването на всякакви азбуки. Не само на латиница, не само на кирилица на руски, но и на български, и на македонски. Уикипедия е точно такъв пример. Всеки може да започне Уикипедия на своя език, дори той да се използва само от няколко хиляди души.

Марковски акцентира върху проблема с цените на смс-ите на кирилица и двойното им таксуване от мобилните оператори.

Относно домейните на кирилица Вени Марковски посочи, че сайтът на българското правителство и страниците на всички държавни институции би трябвало да могат да се отварят и през домейн на кирилица. По думите му, процедурата по регистрация е лесна:

Ще се вижда същия сайт, но в полето за адреса в съответния интернет браузър ще пише "правителство.бг".

Вени Марковски коментира уязвимостта на системи като тази, с която ще се гласува електронно за нов състав на Висшия съдебен съвет:

Там вече има достатъчно специалисти, които са се изказали, че има възможност за манипулация на гласуването. Ако или когато се случи такова нещо, това означава, че ще се подрони авторитета на бъдещото дистанционно гласуване на съответните избори, за които по закон следващата година вече би трябвало да има тестове. Тоест ние рискуваме -  заради недобре конфигурирани сайтове се подлага на сериозна и реална опасност много по-голямата тема за дистанционното гласуване.

24 май е един от малкото празници, по които нямаме спор, че е действително български празник, един от най-старите празници.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени