Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София, по покана на Фондация Българска памет

Деца от Албания и Македония споделят празника

Снимка: БГНЕС
Шейсет ученици и техните ръководители от Албания и Македония днес ще се включат в празничното шествие по случай 24 май – Денят на буквите и на българската просвета и култура.

Учениците от 11 и 12 клас от Неделно училище „Св. Св.Кирил и Методий“ град Корча и Неделно училище „Св. Св.Кирил и Методий“ в град Билища, Албания, и техните връстници от ОУ „Никола Вапцаров“, град Струмица, Македония, са в София по покана на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска памет.

Учениците са избрани чрез конкурс на тема: „Светите братя Кирил и Методий – просветители и радетели за обединена Европа“.

Тези деца редовно участват в нашите конкурси, скоро писаха есета и по други теми – разказа пред Радио София д-р Врабевски. – Те са важна част от програмата ни за европейската интеграция на историческата ни диаспора и естествено са неразделна част от наградния фонд. Скоро им предстои посещение на Европейския парламент в Брюксел, заедно с други деца от диаспората ни в Молдова, Украйна, Сърбия, Румъния и други държави.Д-р Милен Врабевски Активностите в тази насока не спират…
Тези млади хора имат топло чувство към България. Ние трябва да използваме езика ни като мост, трябва да инвестираме в тяхното кариерно развитие като подпомагаме техните неправителствени организации, читалища и училища.

Чуйте разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с д-р Милен Врабевски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени