Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горна Бела речка отваря врати за Фестивала на спомените и козето мляко

„Любов / педагогика / училище"  - върху тази тема ще се фокусира 14-ият фестивал на спомените GOATMILK. Между 24-ти и 28-и май хора на изкуството, документалисти, преподаватели, терапевти, студенти от България и света ще дискутират в село Горна Бела речка, община Вършец, нови подходи към образованието и ученето във всички възрасти.

За първи път в България немската писателка Ники Павлов ще чете от своя роман „Българският лекар" на немски и български език. Книгата излезе на книжния пазар в Германия през 2015-а година, а българската премиера предстои.

Своите северозападни премиери ще имат филмите „Безбог" на Ралица Петрова,  „Книжарят“ на  Катрин Бернщайн и Асен Владимиров, „Звярът е още жив“ на Мина Милева и Весела Казакова, „В огледалото“ на Юлия Кънчева, „Кеймбридж“ на Елдора Трайкова.

Сред музикалните акценти на фестивала е специалното гостуване на групата QUADRO NUEVO на 27-и май, събота. Музиканти от Софийска филхармония ще се включат, за да поканят гостите на фестивала и на големия концерт на квартета в зала България на 30-и май. В концерта ще участва и младежкият духов оркестър на Вършец.

За втори път гост на GOATMILK е и култовата група от Вършец „Северозападняците".

Фестивалът има и своя кубински акцент: Улисес Кинтана де Армас от Хавана, един от авторите в проекта „Моята улица. Кубински истории“, идва с изненадваща презентация за кино, музика и литература.

И както винаги, храната и децата са сред най-важните опорни точки на събитието. Тази година освен традиционните Slow Food дегустации на местни деликатеси и вкусове ще се търсят и корените на любовта към храната. Хранителният терапевт и психолог Михаела Белорешка ще помогне на гостите на проявата да открият отговорите на въпроса кой ни е научил да готвим и какво още ни е предал заедно с рецептата.


Дом „Светулка" на Галя и Пламен Димови за втора поредна година предлага специална програма за деца по време на целия фестивал.

В предаването „Преди всички" Диана Иванова и Мариана Асенова, които са дългогодишни двигатели на Фестивала на спомените и козето мляко, разказват още за атмосферата и програмата, на птичи фон и автентични звуци от природата. Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна