Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Илиев: 95% от произшествията на пътя са заради човешка грешка

Снимка: Личен архив
В катедра „Технически спортове“ в Националната спортна академия „Васил Левски“ се подготвят спортни кадри, които могат да се реализират в различни сфери на автомобилния спорт. Освен състезатели, там се обучават организационни и технически лица. Завършващите студенти могат да работят и като автоинструктури. Редица от най-изявените ни състезатели са сред студентите студентите в катедрата.

Повече за образователната част в автомобилния спорт разказа пред Радио София популярният български рали пилот Димитър Илиев, който е преподавател в катедра „Технически спортове“ в НСА, сектор "Автомобилизъм". Илиев подчерта изрично, че и в Академията непрекъснато се търсят решения за борба с "войната по пътищата", като се изучава свободно избираем предмет "Безопасност на движението", към който се наблюдава висок интерес от страна на студентите и добави:

В България липсва култура, най-вече в посока съобразяване с останалите. Трябва време, трябва хората да узреят за това колко е важна безопасността за нас. Истината е, че проблемите са на много нива, факторите са много различни. В 95% от всички произшествия причината е човешка грешка. А с човека се работи най-трудно.

Доц. Димитър Илиев е петкратен шампион в българския рали шампионат и един от тримата българи, печелили най-престижното автомобилно състезание в страната - Рали "България" през 2007 година.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени