Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анатолий Макаров не отговори директно на въпроса откъде идва кирилицата

| обновено на 25.05.17 в 15:12
Снимка: БТА

На днешната среща между руския посланик у нас Анатолий Макаров и премиера Бойко Борисов е било засегнато и изказването на президента на Русия Владимир Путин за кирилицата. Вчера Путин заяви пред македонския президент Георге Иванов, че азбуката е била пренесена в Русия от македонска земя

Подобни изявления провокират остри реакции сред българските граждани. Това е заявил премиерът Бойко Борисов пред руския посланик у нас Анатолий Макаров, с когото се срещна в Министерския съвет. Премиерът е напомнил, че кирилицата е създадена по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. Това, по думите на Борисов, е безспорен принос на България към европейската и световната култура, съобщи правителствената пресслужба. 

След срещата си с Борисов посланик Макаров не отговори директно на въпроса откъде идва кирилицата. Той посочи: 

Това е наш общ празник. Вчера участвах във всички ваши празнични прояви. Русия винаги е била и ще бъде в България и в този случай също. Ние празнуваме с вас. С премиера също обсъдихме това сред темите, които бяха в дневния ни ред. Ние ще направим всичко, така че нашите отношения да са по-добри. Стремим се към това.

Правителствената пресслужба съобщи, че на срещата му с премиера Борисов са били обсъдени области от взаимен интерес. Сред тях са посочени туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно - на европейски газов хъб "Балкан“ и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени