Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Скатов: Изкачването на един връх винаги е различно като преживяване

Атанас Скатов
Снимка: личен архив
Нови успехи за България в алпинизма. Преди броени дни, на 22 май, Атанас Скатов изкачи за втори път най-високия връх на планетата – Еверест, по южния му ръб, след като само шест дни преди това покори четвъртия по височина връх на планетата – Лхотце, който е с височина 8516 метра, без да слиза до базов лагер. Този сезон изкачването на Еверест беше изключително затрудено, заради тежките метеорологични условия, които отнеха живота на четирима алпинисти. С това изкачване алпинистът Атанас Скатов стана първият българин, успял да изкачи два осемхилядника за рекордното време от малко под шест дни, което е безпрецедентно за България и за света. Това е шестият връх, който е над 8 000 метра, в колекцията на Скатов.

Изкачването на един връх винаги е различно като преживяване, сподели алпинистът в интервю за предаването "Хоризонт до обед":

Дори и десет пъти да изкачиш един осемхилядник, всеки път е по различен начин, защото условията са различни, а и винаги се чувстваш по различен начин. Преди да тръгнеш да атакуваш от последен лагер към върха, ти си стоял минимум 30-40 дена преди това, за да се аклиматизираш. Всеки път аклиматизацията минава по различен начин. Никога досега не се бях разболявал, но на 20 април се разболях и почти месец бях болен. Изпих толкова много лекарства, колкото никога досега не съм пил.

Цялото интервю с Атанас Скатов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!