Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 600 хиляди активни българи с проблемна щитовидна жлеза

Снимка: hormonesmatter.com

Над 600 000 са българите в активна възраст, които имат нарушена функция на щитовидната жлеза. Най-лошото е, че около 65 % от лицата, които имат тези заболявания, не знаят и не се лекуват, заяви проф. Ана-Мария Борисова - председател на Българското дружество по ендокринология:

Американците казват - 60% от хипотиреоидизма не е диагностициран. У нас е 65, тоест съизмеримо с Америка. Вероятно така е в целия свят. Ако става въпрос за повишената функция, над 70% не са диагностицирани. Трябва да отидат да изследват щитовидната си жлеза дори при невинното оплакване "умора".

Причините за нарушенията на щитовидната жлеза са или намалена, или повишена функция на този орган. В България около 1 милион и 400 хиляди души са засегнати от възли на щитовидната жлеза - население над 20 годишна възраст. И около 1 милион са лицата, които имат тиреоидни автоимунни заболявания. Тези заболявания засягат над 750 милиона души в света. Това е по-голяма епидемия, отколкото захарния диабет, който в момента глобално засяга към 460 милиона души, отбеляза проф. Борисова.

25 май е обявен за Световен ден за борба с болестите на щитовидната жлеза. Международната тиреоидна седмица започна на 22 май и ще продължи до 28 май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна