Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Йотова: Няма литература, описваща целия свещен път на буквите

Най-старият надпис на кирилица от 921 година, който се намира в скален манастир до село Крепча в област Търговище

Много често се правят грешки между глаголицата и кирилицата, за глаголица не се споменава, защото тя е сложна по своя строеж, а това е началото, с което тръгва Св. Кирил Философ. Ние разполагаме с две азбуки – глаголическата и кирилската. Това каза за предаването "12+3" журналистът Донка Йотова в един разговор за буквите и техния път.

Самият Кирил Философ работи дълго време в един таен кръжок в манастир в Мала Азия, Кападокия, където дълго работи по създаването на глаголицата, разказа Йотова:

В глаголическата азбука, в нейната знакова система, има запечатано по-широко знание за света: включително и представи за Космоса. В тази космогонична картина на мирозданието центърът е Бог. Но този таен кръжок неслучайно е таен, той привлича в своите занимания знания още от древни времена.

Глаголицата е свещена азбука и по онова време не са приемали тя да бъде за ежедневна употреба, за административните нужди. Ето защо тук се намесва Св. Климент Охридски, който взема главните букви от гръцката азбука и всъщност прави кирилицата.

Няма създадена литература, която последователно да опише целия този свещен път.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна