Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 27 май: Празник

След серията празници – от Коледа до 24 май, е време да се замислим умее ли да се весели българинът? Основните проблеми около празнуването са два. Чудесно проблеснаха на 24 май, когато цялата празничност бе пометена от футболните агитки в центъра на София. Първо – какво схващаме като повод за веселие? И второ – как се веселим? Щом като правенето на празник е изкуство, фина работа?  Изглежда, че сънародникът ни е закъсал и по двете линии. Нито празнуваме, защото знаем защо, нито веселбата ни е веселба. Думата на деня е празник, а ние разглеждаме две произведения, посветени на веселенето. Първото е по линията на това какво усещаме като празник и то е „Безкраен празник” на Хемингуей. А второто – емблематично за това как се прави празник, пък е филмът „Голямото плюскане” на Марко Ферери с великолепните Марчело Мастрояни, Филип Ноаре, Мишел Пиколи и Уго Тоняци. Завършваме темата с едно… кулинарно веселие.
Светла Димитрова от „Първите седем“ и Христо Христов от „Айхелп“ гостуват в студиото по повод Деня на детето – 1 юни, и предстоящите празнични събития Разговаряме и за съвместната им работа по проект за спешна взаимопомощ.
• Бележки върху календара: основаването на Санкт Петербург и откриването на „Крайслер билдинг“. Думи за Луи Фердинан Селин, Дашиъл Хамет и Джузепе Торнаторе. Завършваме с 1090 години от смъртта на владетелят – причина за Златния век на българската култура. Симеон Велики.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна