Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Парамов: Тече критично разпределение на капитала и без влизане в еврозоната няма да издържим

Емил Хърсев: Обикновеният гражданин няма да усети сътресение при преминаване към еврото

Снимка: БГНЕС

Приемането на всички държави-членки на ЕС в еврозоната, които не са в нея, трябва да стане и то вече на базата на принудата. Това каза пред "Хоризонт" в предаването "Нещо повече" финансистът Кольо Парамов в коментар след изявленията на финансовия министър Владислав Горанов по темата:

В продължение на десет години се гърчим в абсолютна беднотия и в невъзможността на убедим българската олигархия, че трябва да въздейства на банковата общност да принудят всички онези правителства, които са работили през това време (от приемането ни в ЕС досега – бел. ред.), най-вече на Станишев, за да влезем в еврозоната. Имахме идеалните условия да бъдем членове на европейския валутен съюз още преди седем години. За тези седем-осем години изпуснахме целево финансиранев рамките на 36-38 до 40 милиарда евро, което щеше да осигури коренно различен стандарт на живот в България, други пазарни, инвестиционни, други ниши за развитието на България във всяко едно отношение.

Смятам, че принудата вече е налице и този път няма да се съобразят с българската олигархия, посочи Парамов и допълни:

България се намира в критичното разпределение на българския капитал и вече не е в състояние да издържа, ако не влезе в еврозоната, подчерта финансистът, според когото бизнесът е в циклична криза, а общата стойност на арбитражните дела у нас вече надвишава 2 милиарда лева.

Банкерът Емил Хърсев заяви, че влизането в еврозоната е непосредствена и първостепенна задача на новото правителство. Няма основание да се очаква радикален ценови шок, подчерта той. Двегодишният преходен период обикновените граждани няма да го усетят, той не касае домакинствата, категоричен бе той.

Преходът от националната валута към еврото става за 24 часа, но се подготвя дълго преди това, обясни Хърсев:

Осем държави са се присъединили към еврото след учредяването на европейската валута, има натрупан ясен опит да почерпим. И в последните присъединили се държави никой не е усетил трус и сътресение.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!