Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп с остри критики към съюзниците от НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп отправи остра критика към съюзническите държави от НАТО, които не плащат необходимите средства за общата отбрана. На церемония при предаването на новата щаб-квартира на Алианса Доналд Тръмп призова за борба с тероризма, справяне с миграцията и заплахите от Русия и от Близкия изток. Доналд Тръмп начерта бъдещето на НАТО като организация, която се бори с тероризма:

Последната атака в Манчестър разкри дълбочината на терористичното зло, пред което сме изправени. Това бе варварско нападение срещу нашата цивилизация. Всички народи, които ценят живота, трябва да изобличат, да открият и да премахнат тези убийци, екстремисти и загубеняци. Да, те са загубеняци. Където и да са сред нашите общества, трябва да ги изгоним и никога повече да не ги приемаме.

Тръмп не пропусна да наблегне на миграцията в Европа, която също според него трябва да е във фокуса на НАТО:

При вас хиляди хора проникват в различните държави и се разпръсват. В много случаи нямаме представа кои са те. Трябва да сме твърди, силни и бдителни.

23 от 28-те съюзници не плащат задълженията си към НАТО, допълни президентът:

Това не е честно спрямо хората и данъкоплатците на САЩ. Много от тези нации дължат огромни суми пари за минали години. През този период САЩ инвестираха в отбрана повече от всички останали членки на НАТО, взети заедно. Ако всички съюзници харчеха по 2% от техния БВП, миналата година щяхме да имаме 119 милиарда долара допълнително за колективната ни отбрана. При тази нарастваща заплаха и хроничен финансов недостиг дори 2% не стигат за попълването на празнините в модернизацията и готовността на въоръжените сили. 2% е минимумът, необходим за защитата ни от днешните много реални заплахи.

Предстои работна вечеря на лидерите, на която ще обсъдят включването на НАТО в антитерористичната коалиция срещу ИДИЛ и проблемите с финансирането.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени