Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
Водеща тема на страниците на днешните вестници е предизвикалото разнопосочни реакции изказване на руския президент Владимир Путин, че кирилицата идва от цитирам "македонската земя".

"История и истерия след "македонската земя", пише на първата си страница в. Труд. Руският президент е избрал позволяваща разнообразни тълкувания фраза, отбелязва изданието, като цитира коментари на историци пред вестника.

Стандарт коментира изявлението на руското външно министерство след изказването на руския президент, като пише: "Москва не поставя под въпрос заслугата на България за създаването на кирилицата".

24 часа също коментира темата, като акцентира върху срещата между премиера Борисов и дипломатическия представител на Москва у нас, която според вестника се е превърнала в урок по кирилица. "Смъмриха руския посланик заради македонските земи", пише в заглавие изданието.

"Пращат жандармерия на летище Варна", пише Труд. Те ще бъдат в помощ на Гранична полиция на летище Варна през летния сезон. Вестникът цитира директора на аерогарата Димитър Костадинов, според когото това лято се очаква увеличение с между 10 и 12% на пътникопотока в сравнение с миналата година.

От средата на годината НАП ще получи достъп до цялата информация до финансови сметки в други държави, включително и в офшорни зони, пише 24 часа. Това става, след като кабинетът реши България да се присъедини към общата система за пренос на данни на Организацията за икономическо и сътрудничество и развитите.

Кабинетът даде на заден за новите изтребители, пиша на първата си страница в. Сега. Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъда замразен за няколко години, въпреки че има определен модел изтребители "Грипен", допълва вестникът.

Пътният знак, който предупреждава, че следва контрол на скоростта, отпада, пише в. Телеграф.
За това настояват от ръководството на Пътна полиция, а мотивът им, според изданието, е, че шофьорите карат бавно само докато минават покрай табелата, след което отново увеличават скоростта над позволеното, което според КАТ обезсмисля контрола.

Опасни корабчета разхождат туристи в морето, пише на първата си страница Монитор. Според вестника сред регистрираните във Варна 60 лодки има такива без спасителни жилетки, а капитаните им нямат нужната квалификация, за да ги управляват.

А Дума излиза с критичното заглавие, че парламентът не е приел нито един закон за един месец работа. Другият опозиционен вестник "Земя" пише: "Властта безсилна пред бракониерите". Става дума за все още нерешения проблем с контрола на незаконна сеч.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!