Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва срещата на върха на Г-7 в Таормина

Снимка: БТА

Днес и утре в град Таормина на остров Сицилия ще се проведе срещата на върха на Г-7. Мерките за сигурност са уникални и засягат не само района на събитието, но и целия остров. Той е с площ над 25 000 квадратни километра и с население около 5 милиона души.

Таормина – известен като перлата на Йонийско море, е с древна история и е за първи път домакин на най-висшия форум на срещите от Г-7. Ветеран е германският канцлер Ангела Меркел, чието присъствие датира от 2006 година. Първо участие е за италианския премиер Паоло Джентилони, за британската му колега Тереза Мей, за френския президент Еманюел Макрон и този на САЩ Доналд Тръмп. Премиерите на Япония и Канада Шиндзо Абе и Джъстин Трюдо вече имат участия. 

Отношенията между Запада и Русия ще бъдат една от обсъжданите теми в италианския град Таормина. Въпросът за санкциите е бил повдигнат и по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел вчера.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е решил каква е позицията му за санкциите, наложени от Америка и Европа, на Русия. Това заяви директорът на американския Национален икономически съвет Гари Кон, който придружава Тръмп на срещата на Г-7 в Италия, цитиран от ТАСС.

От страна на Европейския съюз, на разговорите ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и този на Европейския съвет Доналд Туск. Отделно има към 2000 делегати и още толкова акредитирани журналисти. 

Срещите ще се състоят в суперлуксозния хотел "Сан Доменико", които започват днес по обед. Темите засягат енергетиката, климата, сигурността, бежанците, културното развитие. На античния театър Филхармонията на Миланската скала ще изнесе концерт за участниците в събитието тази вечер. Следва прием при президента на Италия Серджо Матарела в хотел "Тимко". Работата на Г-7 приключва утре следобед. Очакват се протестни шествия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!