Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо участие на България в етнофестивала „Карасага“ в Канада

За първа година България ще участва в етнофестивала „Карасага“, който се открива днес в канадската провинция Онтарио. Нашата страна ще има свой павилион на събитието, което се провежда между 26 и 28 май и ознаменува многообразието на културите в канадското общество.

Участието на България на престижния фестивал на културите „Карасага“ се инициира от първата българска медия в провинция Онтарио – радио „Български глас“. Официалното откриване ще бъде тази вечер, като в рамките на тридневното събитие на българския павилион ще се представят повечето български фолклорни, театрални, детски, певчески и танцови формации от района на Торонто.

Сред участниците са фолклорните състави „Димитровче“, „Златна Тракия“ и „На хорото“. Музикалните изпълнители Антон Апостолов и „Green Sky Project“, оркестър „Български ритми“, хор за български народни песни „От извора“, Дани Манолова, Калоян Калчев, Елица Манолова, Лизи Наумова и театрална формация „Зад Океана“ ще представят българското певческо, музикално и театрално изкуство. Участия имат и детската вокална група „Българче“ и образователно студио „Родолюбче“.

Всеки павилион разполага със сцена и обособено пространство, за да представи културата, бита и традициите на своята държава. Българският павилион ще представи автентичен кът, кулинарни щандове с традиционни български ястия, както и щандове с ръчно изработени сувенири и декорации, бижутерия, картини и икони. В специален детски кът детска академия на познанието „Родна стряха“ организира работилница за мартеници, кукли и сурвачки.

„Карасага“ е най-големият фестивал на многообразието на културите в Онтарио, създаден в граничещия с Торонто град Мисисага през 1985 година. Тази година фестивалът ще се проведе в 31 павилиона в 9 центъра в града, на които ще бъдат представени 70 държави. Планирано е участието на над 4500 изпълнители, като се очаква броят на посетителите да надхвърли 350 хиляди души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени