Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчана история на философа Ваклуш Толев

БНР Новини
Жаклин Толева, Цвета Николова, Румен Стоичков, Николай Василев и Румен Леонидов в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов

Той бе известен като Учителя на Мъдростта, философ, богослов, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с историческа и религиозна тематика, сред които „История и теория на религиите“ в три тома, „Духовните дарове на България“ в два тома, „Седемте лъча на еволюцията“, „Беззаветен завет“ и др., както и на изцяло авторското списание „Нур“.
Оригиналните му възгледи, исторически прочит и тълкувания се оформят в самостоятелно учение, което той нарича Път на Мъдростта. По идея на Ваклуш Толев е създадено сдружение „Общество Път на Мъдростта“, което работи за разгръщане духовния потенциал на нацията и на водещите принципи в духовно-културната еволюция на човечеството.
Ваклуш ТолевГости в студиото са Жаклин Толева, дъщерята на Ваклуш, която продължава делото му като съхранява и разпространява огромното му творчество, събрано в различни тематични сборници. Режисьорът от БНТ Николай Василев, който заснема документален филм за българския мъдрец, ще се опита да обясни магичното излъчване на Ваклуш Толев, на неговата харизматична личност, както и премълчаните истини от неговия живот и обществената съпротивата, с която се е сблъсквал.
За първи път ще стане дума и за стихосбирката му „Разпилени бисери“, която има вече второ издание. Поезията на Учителя на Мъдростта една съвършено непозната страна от способностите на универсалния му дух.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна