Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сделката за свободата" – филм на Цвета Младенова за медиците - заложници в Либия

Снимка: БНТ

Изминаха 10 години, откакто бяха освободени българските медици в Либия. Пет български медицински сестри и един палестински лекар бяха държани в затвор 8 години и получиха две смъртни присъди по изфабрикувани обвинения, че са заразили повече от 400 либийски деца със СПИН в детската болница в град Бенгази. Сега вече може да бъдат разкрити политическите преговори и международни афери, довели до освобождаването на медиците.

Документалният филм на БНТ "Сделката за свободата" представя неизвестните на обществото факти, търси неразказаните досега подробности около развръзката на тази заложническа драма. Филмът ще бъде излъчен следващата сряда в рубриката "В кадър" по БНТ.

10 години по-късно всички "актьори", които са участвали в спасяването на медиците, могат да говорят свободно и всъщност могат да кажат в какво се е състояла тази сделка. Знаем, че е платена кръвнина. Филмът разкрива точно как са платени тези 450 милиона долара, и какво още имало като искане от Кадафи, за да бъдат освободени медиците. Всичко започва като един вътрешнополитически проблем, избухва заразата вътре в болницата в Бенгази, заради лошата хигиена в самата болница – косвено за това е виновен режимът на Кадафи, който умишлено е оставил този регион беден, тъй като той е бунтовнически град. Имали са големи проблеми в тази болница, както и сестрите ми разказаха, че с една спринцовка са инжектирали деца. Не е имало подробно разследване за причината за заразата, но една от версиите е, че става въпрос за заразена кръв, купена на черно от Африка, за да се спестят пари, и абсолютното невежество по отношение на хигиена и зараза на персонала – не българския, а останалия, разказа в "Хоризонт до обед" авторът на документалната лента е Цвета Младенова – журналист от БНТ.

Младенова каза още, че три от българските медицински сестри участват във филма – Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и д-р Здравко Георгиев. Цвета Младенова се среща с водещите фигури, изиграли роля за освобождаването на нашите медици: бившият посланик на Европейския съюз в Либия и Тунис и главен преговарящ за медиците от страна на ЕС – Марк Пиерини, бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас (по онова време Саркози). Либийският диктатор Муамар Кадафи беше убит при Арабската пролет през 2011 г., но гледната точка на неговото управление пред камерата на БНТ разказва една от най-близките до него личности – Зара Мансур, ръководителка на "амазонките" на Кадафи, неговата лична женска гвардия. За ролята на българската държава в преговорите зрителите ще разберат от президента на България (2002-2012 г.) Георги Първанов, от бившия външен министър Соломон Паси, от бившия директор на НРС (сега ДАР) ген. Кирчо Киров, от журналиста Георги Милков.

Още можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна